Новини
6 Грудня 2020
1 214

Тасманія повністю перейшла на поновлювану електроенергію

Штат вже давно має один із найбільш екологічно чистих джерел електроенергії в Австралії

На фото: вітряна електростанція Woolnorth в Тасманії/Wind Denmark

Уряд Тасманії оголосив, що він став першим австралійським штатом і однією з небагатьох юрисдикцій у всьому світі, які отримують енергію повністю з поновлюваних джерел, йдеться у заяві міністра енергетики Тасманії Гая Барнетта.

Він заявив, що потреби штату в енергії тепер повністю задоволені завдяки постачанню відновлюваної електроенергії, яка постачається в рамках державних вітро- і гідроенергетичних проектів.

“Ми досягли 100% завдяки нашому прагненню реалізувати потенціал Тасманії в галузі поновлюваних джерел енергії за допомогою нашої провідної в країні енергетичної політики й зробити Тасманію привабливою для інвестицій у промисловість, що, своєю чергою, створює робочі місця у всьому штаті — особливо в наших регіонах”, — зазначив Барнетт.

Тасманія вже давно має один із найбільш екологічно чистих джерел електроенергії в Австралії, оскільки гідроенергетичні ресурси штату забезпечують більшу частину його електроенергії. Історія гідроенергетики Тасманії сходить до 1895 року, коли електростанція Дак Річ у Лонсестоні стала першою державною гідроелектростанцією у південній півкулі.

На фото: панорама міста Хобарт, штат Тасманія

Тасманія покладалася на додаткові поставки газу, а також на імпортні поставки з Вікторії, багатою вугіллям. Однак із розвитком вітроенергетики в штаті Тасманія зменшила свою залежність від додаткових поставок електроенергії з викопного палива і тепер може задовольнити всі свої потреби шляхом поновлюваних джерел.

Барнетт розповів, що Тасманія досягла 100%-го порогу використання поновлюваних джерел енергії з введенням в експлуатацію однієї з останніх вітряних турбін на вітряніій електростанції Granville Harbour, яка будується на західному узбережжі штату.

“Коли дві останні турбіни будуть введені в експлуатацію в гавані Гранвілл, Тасманія матиме доступ до 10 741 гігават-годин відновлюваної генеруючої потужності, що значно перевищує нашу середньорічну потребу в електроенергії у 10 500 гігават-годин”, — додав він.

“Вітряна електростанція вже довела свою цінність як генератор в мережі та є ключовою частиною розробки державою нових поновлюваних джерел енергії для досягнення своєї бажаної мети — 200% “зеленої” енергії до 2040 року. Те, що вітряна електростанція Granville Harbour стане фактичним каталізатором для досягнення Тасманією 100%-ої мети в галузі поновлюваних джерел енергії на два роки раніше запланованого терміну, є чудовим результатом, і кожен, хто бере участь в її розвитку, повинен дуже пишатися”, — зазначив керівник проекту вітряної електростанції в Гранвілл Ліндон Фрірсон.

Тасманія приєднується до Австралійської столичної території (ACT), як дві єдині австралійські юрисдикції, які отримують усю свою електроенергію з відновлюваних джерел, і встає в один ряд з такими країнами, як Шотландія, Ісландія і Коста-Ріка, які також перейшли на 100% поновлювану електроенергію.

Виконавчий директор Ради з чистої енергії Кейн Торнтон сказав, що таке досягнення стало можливим завдяки чіткому і значимому політичному керівництву уряду штату Тасманія, яке дозволило розробляти нові проекти.

На фото: вечірній Хобарт

“Тасманія є лідером, коли справа доходить до змін в структурі енергоспоживання Австралії, і сьогоднішня віха істотно випереджає первинний графік на 2022 рік. Це значне досягнення підкреслює політичне лідерство уряду Тасманії в галузі поновлюваних джерел енергії, яке триває законодавчим закріпленням наступної довгострокової мети — 200% поновлюваних джерел енергії до 2040 року”, — підкреслив Торнтон.

“Галузь чистої енергетики стала тією ж інвестицією, яка, своєю чергою, буде грати вирішальну роль у місцевій економіці Тасманії, створюючи можливості для працевлаштування зараз і в майбутньому”, — зазначив він.

Новий статус вітали й екологічні групи, заявивши, що це ще один приклад досягнень уряду штатів і територій, які працюють, щоб продемонструвати лідерство в енергетичній політиці, абстрагувавшись від триваючих конфліктів як між політичними партіями, так і всередині них на федеральному рівні.

“Це значне досягнення, яке відкриває величезні економічні можливості для Тасманії. Воно також показує, що австралійські штати лідирують в глобальному енергетичному переході та вживають заходів з боротьби зі зміною клімату”, — сказав Ніки Ізон з Австралійського WWF.

Представник Грінпіс Австралії Неллі Стівенсон заявила, що досягнення 100% відновлюваної електроенергії стало “епічною віхою” для штату.

Гай Барнетт додав, що уряд Тасманії й надалі підтримуватиме розширення можливостей штату в галузі поновлюваних джерел енергії, оскільки штат прагне до посилення своєї ролі як постачальника енергії з нульовим рівнем викидів як в материкову Австралію, так і зеленого водню на міжнародні експортні ринки.

Нагадаємо, в Австралії побудують гігантську сонячну ферму. Об’єкт вартістю 20 млрд австралійських доларів буде побудований на віддаленій тваринницькій станції на Північній території країни.

Investory News також дізнавались, чи стане водень потенційною альтернативою газу та нафти. Адже Європа та деякі країни світу починають активно готуватися до буму “зеленого водню”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram