Соцмережі
27 Вересня 2021
732

Тарас Козак: Виходьте з тіні

Ти задекларував своє майно і дохід?!

Вже майже місяць триває нульове декларування. Громадяни України, котрі мають трохи більше грошей і активів, але мало сплатили податків, можуть вийти з тіні. При цьому віддати державі невеликі відсотки з “обілених” коштів.

Я підтримував ухвалення цього закону. Адже по роботі нерідко стикаюся з заявками клієнтів купити для них цінні папери на кошти, походження яких не підтверджено документами. Ми такі заявки не виконуємо при вьому бажанні. Зараз радимо клієнтам пройти через процедуру нульового декларування. Звісно, якщо в їхньому анамнезі немає якогось серйозного криміналу.

На мій погляд, закон має вирішити такі задачі (в порядку пониження важливості):

1. Виведення з тіні (з-під матраців, з горОдів, сейфів та офшорів) досить великих коштів, які мають стати ресурсом для інвестицій. Оцінюю обсяг коштів і активів, котрі будуть задекларовані протягом року, у суму ~₴100 мільярдів.

2. Зменшення обсягів тіньової економіки, перехід бізнесів у легальний сектор. Звісно, одного цього закону недостатньо. Верховенство права, тобто реформи правоохоронних органів та судової влади, є необхідним.

3. Найменш важливими є обсяг доходів бюджету, отриманих внаслідок нульового декларування. Близько $200 млн, котрі поповнять бюджет, ніякої погоди в макроекономічному сенсі не зроблять.

Декларуйтеся, чорноброві!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram