Соцмережі
4 Квітня 2020
727

Тарас Козак: Про долар

Очікуваного тотального падіння банків та гривні не відбулося

Криза в Україні набирає обертів. Оцінки зростання економіки Урядом вдруге переглянуті. Кабінет Міністрів вже очікує в 2020 році не зростання, а падіння ВВП у розмірі 4.8%.

Зазвичай, такі кризи в Україні супроводжуються двома процесами – падінням банків та падінням гривні. Тому досвідчені громадяни в перші дні кризи поспішили в банки, щоби розірвати депозити і забрати готівкою свої вклади. Настільки масово, що в банках закінчилася готівкова валюта. Зупинка регулярних польотів цивільної авіації, на яких наші банки традиційно завозили паперові долари і євро, додатково роздмухувала паніку.

Ажіотажний попит на валюту вдалося зупинити Національному Банку. Він продав понад $2 млрд із своїх золото-валютних резервів безготівкою, а також сам завіз та сприяв завезенню комерційними банками в Україну готівкової валюти. Паніку вдалося зупинити на курсах 28+₴/$ міжбанк та 29+₴/$ готівка.

Сьогодні ситуація стабільна. Робочий тиждень гривня завершує на позначці ~27.45 ₴/$.

Крім того:
 Банківська система повністю стабільна. Ніяких затримок платежів, жодних посилань на світову кризу. Вже не кажу про тимчасові адміністрації та банкрутства банків. (ттт)

 Золотовалютні резерви НБУ на сьогодні ~$25 млрд. Це значно більше, ніж рік тому.

 Курс гривні до іноземних валют на комфортному для економіки рівні. Якщо Україна підпише Угоду з МВФ (ще раз ттт), то, на мою думку, гривня посилиться до коридору 25-26 ₴/$. Причина – у сприятливій для нас кон‘юнктурі зовнішньої торгівлі.

Дякую команді Національний банк України за професійний підхід, за необхідну зачистку псевдобанків у 2014-16 роках, за належний контроль за банківською системою.

NB Прошу не посилювати гривню до курсу <25₴/$

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram