Соцмережі
8 Грудня 2019
632

Тарас Козак: Міжнародний Валютний Фонд погодив новий кредит Україні

Кредит буде надано на трирічний термін на суму $5,5 мільярдів

Хороша нічна новина – Міжнародний Валютний Фонд на рівні робочої групи погодив новий 3-річний кредит Україні на загальну суму близько $5.5 млрд.

Гарна заява нової очільниці МВФ Кристаліни Георгієвої про “вражаючий прогрес у просуванні реформ” – прекрасний сигнал нашим партнерам, кредиторам та інвесторам. Адже самі гроші Фонду Україні не дуже потрібні, їх неможливо використовувати на розвиток економіки країни. Всі транші від МВФ підуть на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку. А там і без зазначеного кредиту вже понад $22 млрд!

На сигнал від МВФ вже відгукнувся Євросоюз. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас відзначив, що триваюча співпраця нашої країни з МВФ знімає бар‘єр до макрофінансової допомоги ЄС. Якщо щойно ухвалений Верховною Радою у 2-му читанні закон про боротьбу з відмиванням коштів відповідає міжнародним вимогам, то довгостроковий європейський кредит на €500 млн під смішний відсоток може надійти в бюджет ще до кінця року. Ці кошти дуже потрібні Україні.

Зазначу, що підписання Угоди з МВФ – повністю заслуга нової влади, а саме Президента Володимир Зеленський, Верховної Ради з Дмитро Разумков, Уряду Прем‘єр-міністра Oleksiy Honcharuk та Міністерки фінансів Oksana Markarova, Національного банку на чолі з Яковом Смолієм.

А наприкінці – трішки зради.
В своїх недавніх листах щодо України МВФ категорично заперечував запровадження модерного Податку на Виведений Капітал (ПнВК) замість обтяжливого для нашого бізнесу Податку на Прибуток. Чомусь для Естонії, Грузії, Латвії, Польщі запровадження ПнВК – це добре, а для України – «погана податкова політика» (bad tax policy), згубна для нашої країни.

Якщо в погодженому Меморандумі з МВФ Україна взяла на себе зобов‘язання не запроваджувати ПнВК, позитив від нової Угоди сильно потьмяніє.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram