Новини
9 Квітня 2019
1 408

“Так” – екології: Норвегія згортає нафтові проекти

За поточними оцінками, запаси групи Лофотенських островів становлять від 1 до 3 млрд барелів

Лофотенські острови

Найбільший виробник нафти в Західній Європі згортає нафтові проекти. На розчарування найбільших компаній країни і її профспілок, опозиційна Лейбористська партія наприкінці тижня вирішила змінити свою позицію і наполягає на припиненні розвідки нафти біля берегів Лофотенських островів в норвезькій Арктиці. А це означає, що зараз у парламенті вже є солідна більшість, здатна заборонити буріння в цьому районі, повідомляє Bloomberg.

“Це є серйозним ударом по підтримці нафтової промисловості та сигналом того, що нафтова ера, яка перетворила скандинавську націю в одну з найбагатших країн світу, наближається до кінця”, – зазначають аналітики видання.

Нафтові компанії на чолі з контрольованою державною компанією Equinor ASA, найбільшим норвезьким виробником, заявили, що отримання доступу до Лофотенських островів є ключовим фактором, якщо країна хоче зберегти виробництво, оскільки ресурси виснажуються. За поточними оцінками, запаси архіпелагу становлять від 1 до 3 млрд барелів.

Нафта і газ складають більше половини експорту Норвегії

“Вся галузь здивована і розчарована”, – прокоментував прийняте рішення глава Норвезької нафтогазової асоціації Карл Ейрік Шьотт-Педерсен (Karl Eirik Schjott-Pedersen).

Як стверджує видання, рішення лейбористів не було великою несподіванкою. Норвежці переглядають ставлення до своєї найбільшої статті експорту та джерела бюджетних доходів на фоні зростаючого хвилювання з приводу зміни клімату. Нафтові лідери вже відмовилися від Лофотенських островів. Наступна суперечлива ситуація, скоріш за все, виникне через продовження буріння в Баренцевому морі.

Нафтова промисловість також побоюється, що лейбористи тепер можуть захотіти (або будуть змушені) піти на компроміс з інших питань: коли перед урядом постане питання про податки на нафту або видачу ліцензій на розвідку в арктичній Норвегії.

Тим часом, лідер лейбористів Йонас Гар Сторе (Jonas Gahr Store) заявив, що партія продовжить надавати підтримку нафтовій промисловості та підтримувати існуючу податкову систему для цієї галузі, яка включає відшкодування витрат на розвідку.

Незважаючи на запевнення в збереженні підтримки нафтовикам, тижнем раніше він заявив: “Ми хочемо, щоб нафтові компанії в Норвегії позначили крайні терміни, коли вони зможуть зробити виробництво повністю “вільним від викидів”.

Як відомо, Японія створила нафтовий концерн з річним оборотом у $50 млрд. Idemitsu Kosan Co., другий за величиною продавець нафти в Японії, і четвертий номер рейтингу автозаправних мереж країни Showa Shell Sekiyu K.K. оголосили про злиття та створення гігантського гравця нафтового ринку.

Наприкінці березня ціни на нафту еталонних марок протягом азійських торгів виросли на фоні очікування скорочення видобутку найбільшими виробниками сировини та санкцій США проти Венесуели та Ірану.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram