Новини
17 Січня 2022
701

Тайський стартап розробляє вакцину від COVID-19 на основі листя австралійського тютюну

Вчені прагнуть перетворити Таїланд з імпортера вакцин на їхнього виробника

Компанія з Таїланду Baiya Phytopharm почала розробляти першу в країні вакцину від COVID-19 на рослинній основі з листя австралійського тютюну. У грудні минулого року вже завершено першу фазу випробувань вакцини на людях, повідомляє CNBC.

“І хоча ще зарано до етапу підтвердження її ефективності, мета компанії, яку заснували лікарі Сутіра Тайчахунавуд і Вараня Пхулчароєн 2018 року, полягає в тому, щоб використовувати доступні вакцини як зразок”, — наголошує видання.

І додає, що команда вчених, які працюють над цією вакциною, хоче перетворити Таїланд з імпортера вакцин на їхнього виробника.

Baiya — перша тайська компанія, що увійшла до Університетського інноваційного центру CU — дослідницький центр для стартапів, що працюють над технологією виробництва рекомбінантних білків, які можуть використовуватись для виробництва ліків і вакцин.

Стартап фінансується завдяки грантам випускників Університету Чулалонгкорн та уряду Таїланду, та залучив близько $3 млн завдяки колективному фінансуванню. “У світі ще досі не було вакцини на рослинній основі від COVID-19. Принаймні ще одна, крім вакцини Baiya, знаходиться в розробці”, — пише видання.

За словами Сутіри Тайчахунавуд, наразі відомо, що поки усі добровольці у безпеці. “І ми цим дуже задоволені”, — наголосила Сутіра.

Фармацевтична таїландська компанія очікує, що друга фаза випробувань вакцини розпочнеться у лютому, а третя — у червні. А також сподівається подати дані до Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Таїланду для затвердження вакцини у третьому чи четвертому кварталі цього року.

При цьому вона заявила, що може швидко збільшити свої виробничі потужності у разі схвалення вакцини. “Наразі наші підприємства можуть виробляти близько 5 млн доз вакцин на місяць, що становить близько 60 млн доз вакцин на рік”, — зазначила Сутіра, додавши, що одні й ті самі виробничі потужності зможуть виробляти вакцини не тільки для Таїланду, але й для регіону.

За її словами, завдання стартапу, який поки що не приносить прибутку, — довести, що Таїланд може “винаходити нові вакцини та ліки для розв’язання власних проблем охорони здоров’я”.

Компанія використовує одну й ту саму тютюнову рослину для розробки протиракових препаратів і засобів проти старіння. Метою Baiya є не максимізувати прибуток, а побудувати в Таїланді надійну дослідницьку галузь, яка залучатиме таланти молодого покоління.

Нагадаємо, експерти Організації економічного співробітництва та розвитку оцінили, скільки коштуватиме вакцинація всього населення планети, або 7,6 млрд людей. Названа сума обсягом $50 млрд, або $6,5 на особу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram