Новини
13 Жовтня 2020
1 188

Світу передбачили нову руйнівну торговельну війну

Така ситуація може привести до щорічної втрати 1% глобального ВВП

Суперечки з приводу цифрових податків і спроби влади різних країн ввести їх можуть спровокувати нову руйнівну торговельну війну, яка обернеться щорічною втратою одного відсотка глобального ВВП. З таким прогнозом виступила Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), повідомляє CNBC.

Цифровий податок, про який йде мова, поширюється на доходи цифрових компаній — виробників контенту і нематеріальних товарів, таких як онлайн-кінотеатри. Серед них заведено виділяти “велику четвірку”: Google, Apple, Facebook і Amazon (абревіатура GAFA за першими літерами назв).

Вони здатні продавати свою продукцію споживачам з різних країн, не будучи прив’язаними до жодної з них. Багато реєструються в країнах з низькими податковими ставками, такими як Ірландія. При цьому довести факт здійснення покупки клієнтом з певної держави та домогтися виплати податку на прибуток в його бюджет на практиці вкрай складно.

Через це влада різних країн протягом останніх кількох років намагаються розробити новий податок, який поширювався б на доходи таких компаній.

Євросоюз прагне виробити єдину політику, проте до цього часу не досяг успіху в цьому. ОЕСР виступає в переговорах як посередник.

Ще одним претендентом на частину прибутку цифрових компаній є США, чий президент Дональд Трамп вказує на американське походження більшості цифрових корпорацій.

Цифрові податки вже діють у Франції та Великій Британії. ЄС не виключає введення аналогічного податку на всій своїй території, якщо до кінця 2020 р. не вдасться виробити спільне рішення.

Разом з тим ОЕСР попереджає, що впровадження подібних податків загрожує численними суперечками на міждержавному рівні й може привести до нової торгової війни, в якій братиме участь набагато більше країн.

Сукупний збиток від неї у вигляді недопоставлених товарів зможе щорічно досягати одного відсотка ВВП. Організація вказує, що в нинішній ситуації світова економіка, яка сильно постраждала від кризи, не може дозволити собі нових потрясінь.

Згідно з дослідженням Deutsche Bank, у 2020 р., можливо, настане нова епоха в історії людства, яку визначатиме поняття “безладу”. Вона буде проходити під знаком холодної війни між Китаєм і США.

Як писали раніше Investory News, відновлення економіки може обійтися світу в $35 трлн до 2025 р. Зараз світова економіка вийшла на пік відновлення після епідемії, проте друга хвиля може завдати нових проблем.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram