Новини
6 Травня 2021
501

Світовий банк схвалив кредит на $200 мільйонів на модернізацію українських вишів

Проєкт впроваджуватиметься протягом п’яти років

Рада виконавчих директорів Світового банку в ніч на четвер, 6 квітня, затвердила проєкт вартістю $200 млн, спрямований на надання підтримки уряду України для поліпшення ефективності, якості та прозорості системи вищої освіти, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як зазначили в організації, проєкт “Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів” сприятиме поліпшенню якості у сфері вищої освіти, підвищення рівня її відповідності потребам ринку праці, стійкості освітньої системи та безперервності навчального процесу в ситуації пандемії COVID-19.

Фінансуватимуться проєкти, спрямовані на модернізацію вищих навчальних закладів (ВНЗ) і науково-дослідних лабораторій; цифрова інфраструктура для організації навчання у вищих навчальних закладах для забезпечення безперервності навчального процесу за допомогою методів дистанційного навчання; підтримання стійкості системи та управління змінами в довгостроковій перспективі.

Серед інших завдань проєкту — покращення рівня прозорості в освітньому секторі в Україні за допомогою модернізації автоматизованої системи управління вищою освітою, введення Національного опитування студентів і Єдиної інформаційної системи з фінансування дослідницької діяльності ВНЗ на конкурентній основі.

“Відповідно до відновлення України після пандемії ми готові надати підтримку в забезпеченні кращого технічного та цифрового оснащення системи вищої освіти для організації навчального процесу, що зазнав зміни після COVID-19”, — наголосив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Арупа Банерджі.

Проєкт “Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів” впроваджуватиметься протягом п’яти років Міністерством освіти й науки України (МОН), яке відповідатиме за його загальну координацію.

У документах до проєкту вказується, що мережа з 231 державного вишу (всього в Україні 327 ВНЗ) занадто велика та неефективна з урахуванням населення, що скорочується та створює проблеми як для фінансової стійкості, так і для якості послуг.

Близько 60% академічних вишів навчають менше ніж 5 тис. студентів. В Україні також понад 300 державних коледжів і технікумів, в яких у середньому навчаються близько 550 студентів. Більшість ВНЗ і коледжів/технікумів (близько 75%) юридично підпорядковані МОН.

Світовий банк вказує, що уряд визначився з необхідністю створення стимулів для оптимізації величезної мережі вишів з використанням підходу “знизу-вгору”, та останніми роками їх кількість скоротилася на 25%, враховуючи коледжі й технікуми, які були “фабриками дипломів”, але ще багато що належить зробити.

Зокрема, необхідна подальша агрегація університетів з диференціацією та диверсифікацією їх типів (таких як дослідні, професійні, викладацькі) і оптимізація їх географічної зони охоплення. Для того, щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих вишів, необхідні інституційні аудити для кожного з них.

Світовий Банк також відзначає низьку прозорість системи та поганий зворотний зв’язок: 85% молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано відбивається на інформації щодо доступних варіантів освіти та результатів працевлаштування, залишаючи студентів та їх сім’ї у невіданні під час прийняття важливого рішення щодо переходу до вищої освіти.

Нагадаємо, наприкінці березня Світовий банк зазначив, що економіка України 2021 року частково відновиться після падіння, однак валовий внутрішній продукт буде нижчим, ніж до кризи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram