Новини
13 Вересня 2021
625

Світовий банк радить Україні інвестувати в людей

Сума освіти, навичок, досвіду, інноваційності та здоров’я населення є головним ресурсом для стабільного економічного зростання

Інвестиції у фізичний капітал та інфраструктуру без достатніх вкладень у людський капітал можуть не дати Україні очікуваних дивідендів, вважає віцепрезидент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде.

“Я вітаю той факт, що розробники політики визначили пріоритетні сфери та визнали необхідність мобілізації інвестицій”, — сказала Бьерде в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, коментуючи наміри уряду стимулювати інвестиції в “точки зростання” — пріоритетні галузі.

“Однак я хочу підкреслити один важливий аспект, який не був особливо висвітлений у планах уряду — важливість людського капіталу. Сума освіти, навичок, досвіду, інноваційності та здоров’я населення є, згідно з дослідженням, найважливішим ресурсом для стабільного економічного зростання. Це клей, який об’єднує інші фактори виробництва, зокрема фізичний капітал і інфраструктуру”, — додала вона.

Водночас неадекватність людського капіталу може значно вплинути на розвиток, вважає віцепрезидент СБ. “Без належного людського капіталу додаткові інвестиції у фізичний капітал можуть не дати очікуваних дивідендів”, — зазначила Бьерде.

Як відомо, уряд визначив п’ять пріоритетних кластерів, які для України можуть дати максимальний мультиплікативний ефект: технологічне виробництво, енергетична безпека, безпека життя, транспорт і “Місто майстрів”, або розвиток місцевих, унікальних виробництв. На думку уряду, стимулювання цих “точок зростання” інвестиціями обсягом $1 млрд дасть максимальний мультиплікативний ефект і спричинить зростання економіки на 1-2% ВВП.

Нагадаємо, капітальні інвестиції в економіку України за січень-липень 2021 року становлять 191,1 млрд грн, що на 4,2% більше проти аналогічного періоду минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram