Новини
6 Січня 2021
772

Світовий Банк покращив прогнози зростання економіки України на 3,1%

Ще на початку жовтня Банк оцінював перспективи відновлення скромніше — в 1,5%

Світовий банк прогнозує, що після скорочення ВВП України минулого року на 5,5% у 2021 році економіка зросте на 3% (у жовтні минулого року передбачалось на 1,5%), а у 2022 році — на 3,1%, повідомляє регулятор на своїй сторінці у Facebook.

Також за оцінками цієї міжнародної фінансової організації, світова економіка в поточному році зросте на 4% (хоча очікувалось 4,2%) — за умови, що розпочате застосування вакцин від COVID-19 триватиме у широких масштабах впродовж року.

Але як зазначають у СБ, цілком імовірно, що відновлення економіки буде млявим за відсутності більш рішучих дій політиків з приборкання пандемії коронавірусу та реалізації реформ, які сприяють зростанню інвестицій.

“Хоча світова економіка знову зростає після падіння на 4,3% у 2020 році, пандемія привела до маси жертв і хворих, ввела мільйони людей у бідність, і попереду у нас, можливо, тривалий період низької економічної активності та низьких доходів”, — йдеться в доповіді СБ.

Пріоритетні завдання політиків на найближчий час — обмеження поширення COVID-19, забезпечення оперативного та широкомасштабного впровадження вакцин.

Щоб підтримати відновлення економіки, владі також необхідно створити умови для здійснення циклу інвестиційної діяльності, спрямованої на забезпечення сталого зростання економіки, меншою мірою залежного від державних запозичень, впевнені експерти.

Згідно з прогнозом СБ, ВВП США у 2021 році зросте на 3,5%, єврозони — на 3,6%, Японії — на 2,5%.

У 2020 році американська економіка, за оцінками СБ, знизилася на 3,6%, економіка єврозони — на 7,4%, Японії — на 5,3%.

Китайська економіка, як очікується, зросте на 7,9% в поточному році після підвищення на 2% у 2020-му.

Водночас міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України в 4,6% у 2021 році, 4,3% у 2022-му та 4,7% у 2023-му.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram