Новини
3 Грудня 2021
667

Світові ціни на продовольство зростають четвертий місяць поспіль

Згідно з даними ФАО, цьому сприяв високий попит на пшеницю та молочні продукти

Світові ціни на продовольство зростають четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію, повідомляє ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН).

Індекс продовольчих цін у листопаді становив 134,4 пункту, досягнувши найвищого рівня з червня 2011 року та на 1,2% перевищивши жовтневий показник. Значення цього індексу виявилося на 27,3% вище за показник за листопад 2020 року, уточнюється в повідомленні.

Найбільше підвищення у листопаді продемонстрував індекс цін на молочну продукцію, який проти попереднього місяця зріс на 3,4%. Світовий імпортний попит на вершкове масло та сухе молоко зберігався на високому рівні через прагнення покупців забезпечити спотове постачання в очікуванні зниження пропозиції на ринках.

Індекс цін на зернові у листопаді проти жовтня зріс на 3,1%. У річному вираженні він зріс на 23,2%.

“Експортні ціни на кукурудзу трохи зросли, світові ціни на рис залишалися на стабільному рівні, а ціни на пшеницю досягли максимального рівня з травня 2011 року, — йдеться в огляді. — Таке підвищення пояснюється активним попитом при обмеженій пропозиції, особливо високоякісної пшениці, а також побоюваннями у зв’язку з несвоєчасним випаданням опадів в Австралії”.

Індекс цін на цукор у листопаді виявився на 1,4% вище за жовтневий показник і майже на 40% вищий за рівень листопада 2020 року. Таке зростання було зумовлене насамперед підвищенням цін на етанол, проте його стримували великі обсяги поставок з Індії та сприятливі прогнози щодо експорту цукру з Таїланду.

Індекс цін на олії знизився на 0,3% проти зафіксованого у жовтні рекордного рівня. Це пояснюється нижчими котируваннями соєвої та рапсової олії та сирої нафти. Світові ціни на пальмову олію практично не змінилися.

Індекс цін на м’ясо за місяць знизився на 0,9%, причому зниження продовжується вже четвертий місяць поспіль. “Світові котирування свинини стали нижчими через скорочення закупівель з боку Китаю, ціни на баранину різко впали у зв’язку зі зростанням експортних поставок з Австралії. Ціни на яловичину та м’ясо птиці в цілому залишалися на стабільному рівні”, — пояснюється в огляді.

Індекс продовольчих цін ФАО — це середньозважений показник, який відстежує динаміку міжнародних цін п’яти основних продовольчих товарних груп.

Нагадаємо, експорт агропродовольчої продукції у січні-вересні 2021 року становив $18,2 млрд, що на $2,6 млрд або майже на 17% перевищило відповідний показник дев’яти місяців 2020 року.

Тим часом сума інвестицій у сфері foodtech зросла проти 2020 року з $3,19 млрд до $10,1 млрд. Докладніше — з посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram