Думки
14 Липня 2021
2 228

Світлана Щербатюк: Світові M&A тенденції в банківській галузі 2021 року

Директор практики супроводження корпоративних угод, KPMG в Україні — щодо ситуації злиття і поглинань у банківській сфері як у світі, так і в Україні

2020 рік запам’ятається багатьма речами, проте точно не угодами злиття та поглинань у банківській сфері. Попри те, що базова діяльність банків залишалася стабільною, операційні процеси банків ускладнилися через коронакризу та уповільнення світової економіки. Відповідно, активність угод у світі зменшилася на 26% в обсягах та 41% у вартості проти 2019 року. Серед всіх країн у світі США, Індія, Китай, Італія та Велика Британія залишаються найбільш активними ринками через угоди M&A, які відбуваються в середині цих країн. Їх обсяг у банківській сфері становить майже 75% від загальної кількості світових угод.

Всупереч тому, що розмови про угоди M&A найчастіше можна почути в бізнес-колах, банківський сектор все ще стикається з викликами. Низька прибутковість залишається найбільшою загрозою, разом з нею — вплив негативних ставок на чистий процентний дохід, повільний процес отримання комісійних доходів та складнощі зі скороченням витрат. До того ж стрімке зростання резервів під кредитні збитки в очікуванні зростання частки проблемних кредитів скоротило прибуток після оподаткування. Виклики, що стоять перед галуззю та низька оцінка дозволяють робити припущення, що у сфері M&A в банківському секторі очікується пожвавлення.

У другому півріччі 2020 року в секторі вже відбулися кілька великих угод. Визнання “негативного гудвілу” європейськими регуляторами може зробити угоди злиття та поглинання привабливішими в майбутньому, особливо угоди з високою оцінкою. Це також може посприяти появі внутрішніх угод найближчим часом. Проте, лише масштабу не вистачить, щоб стимулювати ринок M&A. На повернення активності на ринку впливатимуть такі фактори, як рентабельність, рівень проблемних кредитів, правильно обрана бізнес-модель, передумови для значного скорочення витрат і потенціал створення вартості.

Щодо українського банківського сектору, то експерти вважають, що на сьогодні галузь найрентабельніша у Центральній та Східній Європі та має потенціал для зростання. Сукупні активи банків в євро скоротилися на 4,3%, але зросли на 11,4% в гривні. Україна вважається однією з найактивніших країн Центральної та Східної Європи за кількістю банківських M&A угод в період з 2015 до 2019 року. Також серед лідерів — країни Балтії, Сербія, Польща та Румунія.

Щодо якості активів банків України, то тут все ще є відставання від світових показників. Частка проблемних кредитів висока, якщо порівнювати з країнами Центральної та Східної Європи. Кількість банків в Україні у 2020 році зменшилася до 73. Серед ризиків для банків в Україні у 2021 році залишається кредитний ризик, що може відбитися на якості обслуговування кредитів. Тому банки можуть потребувати додаткового формування резервів.

Хоча все ще важко зрозуміти та спрогнозувати, як ринок M&A у світі поводитиметься у 2021 році, є підстави для стриманого оптимізму. Складно розраховувати на стрімке відновлення економіки, але декілька тем можуть з’явитися на порядку денному в секторі M&A серед банків найближчим часом. Серед них наступні:

• знижена оцінка створила ринок покупця, що особливо привабливий для гравців сектору прямих інвестицій (private equity);

• цифрові інновації стають нормою, тому прогресивні банки розглядають покупку та впровадження цифрових рішень, таких як штучний інтелект та передова аналітика;

• світові банки дедалі частіше впроваджують критерії ESG у свої системи управління ризиками. Ми очікуємо, що банки трансформують свої наявні бізнес-портфелі, хоча на такі зміни знадобиться деякий час;

• перші ознаки погіршення якості активів спостерігались у 2020 році. Ми очікуємо, що у 2021 році буде ще більше випадків неплатоспроможності серед позичальників банків;

• регулятори в різних країнах і регіонах або послаблюють жорсткі вимоги до капіталу, або пом’якшують обмеження угод, лібералізують і збільшують іноземну участь, щоб сприяти відновленню ринку угод.

Після пандемії COVID-19 банківська галузь відчуває сильний поштовх до консолідації, особливо це помітно в Європі. Ми також уже бачимо певне пожвавлення на банківському ринку M&A, як з боку локальних гравців, так і зі сторони іноземних інвесторів, зокрема й фондів прямих інвестицій.

Злиття та поглинання — це спосіб для банків розв’язати проблему низької прибутковості та скоротити витрати завдяки синергіям, а отже зберегти й посилити конкурентоспроможність. Зараз деякі з найбільших банків обговорюють питання злиття, при цьому уряди держав і регулятори заохочують M&A, як засіб порятунку слабких гравців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram