Соцмережі
6 Січня 2023
480

Світлана Ройз: Переживаємо стрес разом

Практичне. Сьогодні думала про свій стан і аналізувала стан тих, з ким в контакті, провела невелике опитування. Після останніх нічних атак:

1. Емоційно ми — дорослі, наче, тримаємося, (чи можемо відчувати деяку відчуженість, замороженість), а ось тіло потребує особливої уваги. Може бути сонливість, головний біль, напруження в шкт. Тілу потрібна допомога. Сьогодні просила всіх ходити багато пішки, при будь-якій можливості, дозволяти собі лежати, пити воду, простукувати тіло, розминати м’язи. Сьогодні знов спостерігала, що у мене (і тих, кого питала) зціплені щелепи та підняті плечі. (Прямо зараз — спробуйте, зробіть вдих і на видиху опустіть плечі). Може з’являтись біль в м’язах (можливо, лікар порадить приймати Магне В6). Ми не встигаємо відновлюватися. Ворог намагається виснажувати нас безсонням. І саме можливість поспати-відпочити вдень, хоч трішки, буде рятівною.

2. Діти можуть бути збудженими, дратівливими, сьогодні багато батьків дітей різного віку розповідали про істерики “на порожньому місці”. Діти навіть говорять більш гучно, ніж в інші дні. Вище чутливість до доторків, до болю.

Забувають ходити до туалету. Можуть бути чи більш балакучими, чи дуже втомленими і мовчазними.

Це теж відреагування всього, що зараз ми витримуємо.

Прекрасно, якщо була можливість сьогодні гуляти. Важливо, було б саме ці дні поставити обмеження на комп’ютерні ігри та на мультфільми з активними діями (де висока динаміка, багато звуків) — нам важливо не допустити ще більшого перезбудження.

• Потрібно бути уважними до того, як дитина сидить, стоїть — можливо, торкатись — масажувати стопи, давати можливість спертися на нас спиною, стрибати на сідничках (щоб більше відчути опору), стрибати, наче на батуті, звертаючи увагу на ноги).

• Дітям ми пропонуємо ігри, в яких би ми могли: відновити відчуття кордонів тіла (це і обійманці, і щось, типу твістера, та й будь-які тілесні ігри (знайду те, що готувала раніше).

• Відновити ритм (повернути “контроль над ритмізацією” (це і гра на барабанах, (навіть, коли ми просто простукуємо ритм долонями по колінах).

• Ігри, в яких ми можемо потягнутись (розтягнути м’язи).

Ігри на відреагування агресії — можливо, домашні кеглі, лопання пупирок, розривання паперу (і складання потім зі шматочків колажі).

• Ігри, в яких ми можемо створити безпечний простір — це і розмальовки, і створення будинків, халабуд, а ще — готувати разом їжу.

• Якщо дитина захоче — зможе — було б добре запропонувати ліпку, ігри — конструктори (нам потрібно задіяти просторову орієнтацію). У нас сьогодні була “терапія подарунками” — конструкторами — складали маяк, будиночок, збирали лампу.

(Для дорослих підходять і додатки з тетрисом, ігри з літерами, та, прости господі, створення колажів з м-калів).

3. Сьогодні складніше сфокусуватися. Якщо у нас робочий день — всі, хто зміг працювати — генії стресостійкості. Але потрібно дати собі можливість відпочити. Для тих, хто гальмував — це нормально. Ми могли відволікатись, не тримати концентрації, по кілька разів читати та переписувати те, що готували, забувати про плани та зустрічі.

Було б добре записати плани на завтра, прописати більш докладно те, що важливо тримати в фокусі.

4. Відносини. На підтримання близькості потрібні сили. З одного боку, нам особливо зараз, ще більше потрібні відносини, з другого, навіть на спілкування в фб сьогодні сил може не вистачити.

А я сьогодні на соусі прочитала “сильний шлунок” замість “сливовий цілунок”…і рівень концентрації уваги сьогодні — “рибка Дорі”.

А якщо ви змогли до кінця прочитати стільки слів — взагалі круть!

Йде ніч. Нехай вона буде спокійною.

(Я зберу пізніше окремий допис із практикумами, що вже робили по всіх темах)

Обіймаю, Родино, як вірю в Перемогу!
Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram