Новини
3 Квітня 2022
794

Свириденко: Найбільше під час війни Україна експортує залізну руду, імпорт впав втричі

Через військову агресію рф суттєво постраждав аграрний експорт

Українська економіка продовжує функціонувати в умовах війни — чимало позицій експорту змогли залишитись на довоєнних показниках та навіть зрости, проте імпорт суттєво скоротився. Про це повідомляє перша віцепрем’єр-міністер України — міністер економіки Юлія Свириденко у Facebook.

За словами Свириденко, якщо порівняти з показниками лютого, експорт скоротився майже удвічі, імпорт — більш ніж у три рази.

“Протягом березня експорт був вартий $2,7 млрд. Обсяг експорту становив 5,97 млн тонн. Імпорт до України у березні скоротився більш ніж втричі до $1,8 млрд з $5,9 млрд у лютому”, — зазначила вона.

Водночас ряд експортних позицій змогли не тільки залишитись на довоєнних показниках, а навіть зрости. Найбільшою статтею експорту у березні стала залізна руда — 3,1 млн тонн за березень (3,7 млн тонн у лютому), вартістю $439 млн.

“Важливо також відзначити, що по багатьох позиціях товарів з глибокою переробкою обсяг експорту лишився на рівні минулого місяця. Наприклад, кабельна продукція (8544), експорт якої становив $111 млн ($130 млн в лютому) або листи облицювальні з дерева (4408) — $32 млн проти $26 млн у лютому”, — розповіла Свириденко.

Серед прикладів зростання експорту Свириденко відзначила експорт горіхів (7 тис. тонн у березні проти 4 тис. тонн у лютому) та портландцемент (116 тис. тонн проти 45 тис. тонн у лютому).

Своєю чергою, через військову агресію рф суттєво постраждав аграрний експорт. Головна проблема — блокування морських портів окупантами.

“Через блокування портів найбільше постраждав аграрний експорт. Протягом березня ми експортували 1,108 млн тонн кукурудзи, 309 тис. тонн пшениці, 118 тис. тонн соняшникової олії, 40 тис. тонн соєвих бобів. Все це в чотири рази менше, ніж протягом лютого. Крім того, у цій статистиці є частка вантажів, які встигли залишити порти України у перші дні нападу росії”, — наголосила міністерка.

Але Свириденко заспокоїла: залишків базових сільськогосподарських культур в Україні достатньо, аби забезпечувати експорт на звичайному рівні.

“Війна внесла сильні корективи у торгову статистику. Старт посівної та робота держави на відновлення логістики є основою стабілізації економіки. Ми з вами знаємо, як ми вміємо відновлюватися від будь-яких криз”, — резюмувала вона.

Як писали раніше Investory News, уряд, з ініціативи президента України, вніс зміни до Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, що стосуються сільськогосподарських товаровиробників та підприємців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram