Новини
22 Червня 2022
449

Сума непрямих втрат у сільському господарстві через війну становить $23,3 млрд

Відповідний аналіз провів Центр досліджень продовольства та землекористування KSE Institute

Непрямі втрати у сільському господарстві через скорочення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд, йдеться в аналізі “Огляд непрямих втрат від війни у сільському господарстві України”, підготовленому командою Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що непрямі втрати через недоотриманий врожай сільськогосподарських культур оцінюються у $9,6 млрд. Водночас найбільш значуще скорочення у прогнозованому врожаї 2022 року відзначається для виробництва пшениці (очікується 33% спад у врожаї 2022 року проти базового сценарію), соняшнику (32%) і ячменю (31%), оскільки значна частина виробництва цих культур знаходиться безпосередньо у регіонах, що страждають від активних бойових дій та окупації. Якщо порівняти з іншими культурами, найменше війна впливає на врожай кукурудзи — очікується його зниження обсягом 18%.

У 2022 році очікується на 22% менший врожай і інших сільськогосподарських культур (окрім зазначених вище), що означає додаткові недоотримані доходи обсягом $3,3 млрд.

“Однак у той час, як однорічні рослинні культури можна знову посіяти наступного року та отримати новий врожай — спад поголівʼя у тваринництві призводить до скорочення обсягу виробництва на декілька років вперед. Відтак, загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн”, — йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що втрати через менший врожай багаторічних культур становили $89 млн. В середньому для початку плодоношення нових багаторічних насаджень знадобиться п’ять років, тому втрати врожаю багаторічних насаджень впродовж п’яти років становитимуть $222,4 млн.

“Через блокаду портів військово-морськими силами рф, Україна зіткнулась з перенасиченістю внутрішнього ринку експортно-орієнтованої продукції та майже чотирикратним здорожчанням експортної логістики. Це призвело до скорочення цін всередині країни на основні експортно-орієнтовані культури більш як на 30%. Непрямі втрати виробників від зниження цін на експортно-орієнтовні культури (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник) становлять $11,9 млрд”, — йдеться в аналізі.

Разом із тим загальні втрати через підвищення виробничих витрат (зокрема, здорожчання добрив і палива) оцінюються у $859 млн.

“Розрахунки непрямих втрат допомагають зрозуміти не лише масштаб падіння галузі, а й потреби для повноцінного відновлення виробництва. Значна частка недоотриманого доходу була б використана для покриття витрат на наступну посівну кампанію та закупку кормів для худоби. Без часткової компенсації втрат фермери в регіонах, що найбільше постраждали від війни, не зможуть відновити виробництво”, — зазначив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute Роман Нейтер.

Нагадаємо, що аграріям видаватимуть гранти під будівництво теплиць. Виробники зможуть отримати до 7 млн грн в межах програми Робота.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram