Новини
11 Січня 2020
860

Суд Швейцарії зобов’язав Росію виплатити $82 мільйони українським компаніям через анексію Криму

Федеральний суд відхилив дві апеляції РФ за рішеннями про компенсацію

Федеральний суд Швейцарії відхилив апеляцію Росії на рішення арбітражу в Женеві, згідно з яким РФ повинна виплатити понад $80 млн як компенсацію за збитки в результаті анексії Криму РФ, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на швейцарський портал SWI swissinfo.ch.

“Федеральний суд Швейцарії залишив в силі рішення арбітражу в Женеві, який зобов’язав Росію виплатити 80 млн швейцарських франків або близько $82,1 млн 12-ти українським компаніям як компенсацію за збитки, завдані їм внаслідок конфіскації їх активів у Криму після анексії півострова Росією навесні 2014 р.”, — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що два відповідних судових рішення були опубліковані в четвер — суд відхилив апеляції російської держави у зв’язку з рішеннями, винесеними Міжнародним арбітражним судом в Женеві у квітні 2019 р.

Наприклад, в одній з апеляцій Росія стверджувала, що женевський судовий орган не підходить для винесення рішення по цій справі, оскільки тим самим він визначає статус Криму.

Також Москва назвала непридатними аргументи українських фірм, які стверджували, що вони в даному випадку підпадають під дію Угоди між Урядом РФ і Кабінетом Міністрів України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 1998 р. Згідно з цим документом, Україна і РФ не повинні експропріювати інвестиції, вкладені інвесторами іншої країни, без своєчасної виплати справедливої ​​компенсації.

Зазначається також, що у 2015 р. у Постійну палату третейського суду в Гаазі за відшкодуванням збитків звернулися 12 українських компаній, зокрема “Укрнафта”, що подала перший позов, і ще 11 українських підприємств, які подали другий позов.

Частина цих компаній, яка пише агенція, була раніше пов’язана з групою компаній Ігоря Коломойського. Палата призначила двох арбітрів, а ті обрали головою своєї групи Габріель Кауфманн-Колер з Женеви, тому розгляд виявився перенесеним у Швейцарію.

Нагадаємо, НАК “Нафтогаз України” отримала від російського “Газпрому” $2,918 млрд компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 р. За результатами транзитного арбітражу сумарно з відсотками українська сторона отримала $5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram