Новини
4 Вересня 2019
1 142

Стоп, експорт: ЄС відмовляються від закупівель овочів та фруктів з України

Ситуація виникла у зв’язку зі вступом в силу нової директиви, що передбачає посилення захисту від шкідників

З 1 вересня імпортери фруктів в країнах ЄС відмовляються від закупівель яблука і груші та деяких овочів з України та інших країн, що не входять до Євросоюзу, повідомляє EastFruit з посиланням на Українську плодоовочеву асоціацію (УПОА).

Така ситуація виникла у зв’язку зі вступом в силу нової директиви (EU) 2019/523, яка була прийнята 21 березня 2019 р. Вона передбачає посилення заходів захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів і стосується постачання яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і деяких інших видів продукції.

Так всі країни, що не входять до Євросоюзу, зобов’язані офіційно оголосити про відсутність у них випадків виявлення ряду карантинних організмів.

Держпродспоживслужба надіслала листа до Європейської Комісії з повідомленням про відсутність випадків виявлення на території України певних шкідливих організмів, що підтверджується результатами щорічного моніторингу та з урахуванням кліматичних умов України.

“Беручи до уваги, що Україна є вільною від зазначених організмів, Держпродспоживслужба запропонувала Європейській Комісії прийняти рішення щодо безперешкодного імпорту в країни Європейського Союзу яблук, груш, слив, стручкового перцю, томатів і баклажанів”, — йдеться у повідомленні.

Однак, на даний момент, офіційної відповіді від Єврокомісії поки не надійшло, а значить, постачати ці товари не можна.

За інформацією видання, українські виробники самостійно займаються розв’язанням даної проблеми, зокрема, експортери тепличних томатів і перцю зараз за власні кошти намагаються юридично оформити ввезення в зони або регіони, вільні від даних шкідників відповідно до процедур ЄС.

Нагадаємо, Україна за підсумками січня-липня 2019 р. імпортувала 58,3 тис. тонн томатів на суму $37 млн. Основними постачальниками томатів залишаються Туреччина, Польща та Нідерланди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram