Драйв
8 Листопада 2019
2 321

Stop control: Як роботодавці ставляться до романтики в стінах офісу

Investory News дізналися про за та проти службових романів в українських офісах

Фото: Depositphotos

Нещодавня ситуація зі звільненням генерального директора компанії McDonald’s, який втратив посаду через зв’язок зі співробітницею, в котрий раз продемонструвала, що бізнес, особливо великий, і далі не підтримує службових романів.

Згідно з результатами дослідження порталу rabota.ua, проведенного у минулому році, більша частина опитаних учасників нейтрально ставились до службових романів в офісі. Трохи менше чверті їх схвалюють, а рівно чверть не вітають романтику в бізнесі. Ті, хто негативно ставляться до службових романів, впевнені, що будь-яке захоплення загрожує стражданнями, які, відповідно, негативно впливають на продуктивність праці. Ну і, звичайно, це привід для пліток в офісі, що ніяк не виставляє обох учасників в позитивному світлі.

Investory News звернулись до багатьох українських бізнесменів і вияснилось, що не всі готові коментувати цю делікатну тему. Однак знайшлись сміливці, які охоче поділились своїм ставленням до службових романів.

Андрій Длігач, CEO Advanter Group

Роман (кохання, флірт, закоханість) погано піддаються контролю, і тим більше заборонам. Тому я ані заохочую, ані заперечую це у власних бізнесах. У моїй бізнес-практиці постійно трапляються службові романи, які частіше закінчувались весіллями. Навіть серед найвідданіших працівників.

Звичайно, ефективність бізнесу важлива, але я підвищую її шляхом залучення спеціалістів, партнерства, гейміфікації чи іншими методами.

Тетяна Андріанова, генеральний директор Nota Group

Фото: Анастасія Ткаченко

Днями якраз читала дослідження, згідно з яким більша частина респондентів — офісних співробітників, відповіли, що мали службові романи. Це абсолютно зрозуміло: робота займає більшу частину нашого життя і колеги зближуються, особливо, якщо вони, наприклад, їздять у спільні відрядження. У них є спільні інтереси та спільні знайомі.

Службові романи — явище, яке неминуче виникає, так що немає сенсу його забороняти. Але важливо впровадити правила, при дотриманні яких відношення не будуть негативно впливати на робочий процес.

Особисто я вважаю, що службовий роман може піти на користь: він принесе задоволення від робочих буднів, зарядить співробітників енергією, дасть додаткову мотивацію. Від колег, з якими ми колись обговорювали це питання, чула думку, що в разі розставання, велика ймовірність звільнення когось зі співробітників. Але вважаю, що шанси на те, що хтось піде, набагато вище, якщо намагатися заборонити їм зустрічатися.

Щоб такі відносини були комфортними для всіх, важливо поговорити зі співробітниками. Пояснити, що компанія не проти їхнього щастя, але це не повинно впливати на робочий процес. Нагадати, що особисті відносини для того й особисті, щоб не виносити їх на публіку, і повторно проговорити, що робоче місце — не для обіймів і поцілунків. Тим паче варто нагадати, що з’ясування стосунків в офісі — неприйнятно, як і обговорення з колегами неробочих боків свого коханого або коханої.

Трохи інакше йдуть справи, якщо службовий роман виникає між начальником і підлеглим. Тут краще комусь зі сторін перейти працювати в інший відділ, щоб не виникало упередженого ставлення і зайвих пліток. Крім того, я вважаю не зайвим періодично проводити тренінги в колективі на тему харасмента, адже взаємна симпатія — це одна справа, а переслідування — зовсім інше. І співробітники повинні точно розуміти, що покликати колегу на побачення можна, але, отримавши відмову, важливо відступити і не вносити розбрат в колектив.

Я довгий час працюю в бізнес-структурах і, безумовно, за цей час доводилося стикатися зі службовими романами. Але в кожному з таких прикладів був знайдений правильний підхід, і про звільнення навіть не було мови. Як на мене, найважливіше — це завжди залишатися людьми і пам’ятати про норми моралі. Це відноситься як до керівництва компанії, так і до співробітників, у яких склалися відносини.

Станіслава Стефановська, директор з персоналу мережі ресторанів First Line Group

Як директор з персоналу я ставлюся до відносин між співробітниками дуже по-різному, але завжди пильно. Мені важливо знати, хто, з ким і припускати причини цих союзів. Оцінка відносин між співробітниками на роботі як “добре” або “погано” залежить від безлічі факторів. Головне, чого часто бояться керівники в таких ситуаціях — це фінансові махінації, які можуть провертати співробітники-партнери, а також зміна їхнього емоційного стану в разі конфліктів або переривання відносин. Але фінансових махінацій можна уникнути, якщо бізнес-процеси збудувати правильно і прозоро. А ось змін у психологічному стані нам не уникнути, навіть якщо співробітник має відносини з партером поза компанією. Закоханість — природний процес, який у цілому дуже позитивно впливає на людей, і не мені робити спроби його контролювати або забороняти.

У ресторанному бізнесі обійтися без відносин між співробітниками на роботі практично не можливо. Флірт-фактор і стрес-фактор настільки великі, що в одному ресторані може утворюватися по 3-4 пари одночасно. У цьому році на 14 лютого ми брали інтерв’ю у наших співробітників, які знаходяться у відносинах між собою. Це були невеликі відео, пронизані ніжністю і щирими почуттями. На нашій внутрішній сторінці в FB ці відео збирали безліч лайків. У First Line Group ми схильні швидше заохочувати любов, ніж засуджувати і тим більше, звільняти за це.

Любов, як і всі процеси, має свою динаміку розвитку. На перших етапах закохані, з одного боку, схильні бачити світ в рожевому світлі та дуже позитивні, а з іншого, безумовно, стають менш сконцентрованими, “втраченими” і можуть легше відволікатися від роботи. Що може допомогти в цьому випадку? Знову ж таки — чітко побудовані процеси, прописані вимоги до посади, зрозумілі завдання, регулярна зворотний зв’язок — тобто, грамотно вибудувані управлінські процеси. Відкритий діалог, не спротив відносин, а, навпаки, їх підтримка. Але, при цьому, нагадування про домовленості виконувати свої зобов’язання і заклик згадати про них, може стати дієвим способом для повернення ефективності співробітника.

Олександр Устенко, генеральний директор компанії 180 Public Relations & Public Affairs

Залежить від того, чи впливає така подія негативно на робочі процеси та персонал. У більшості випадків впливає. В цілому, я прихильник того, що всі емоції, пов’язані з приватним життям, мають залишатися поза стінами офісу, коли люди приходять на робоче місце. Звичайно, що бувають виключення, адже життя є життя.

Працюючи свого часу в інших компаніях, спостерігав випадки службових романів. Оскільки це були великі міжнародні компанії, у яких такі речі не вітаються на рівні корпоративної політики, люди звільнялися самі або переходили в інші організації. Насправді, я вважаю такі корпоративні правила виправданими, так само, як заборона близьким родичам працювати разом. Ці правила зазвичай введені через достатню кількість прецедентів, коли подібні ситуації призводили до негативних наслідків. В 180 Public Relations таких випадків не було. Річ у тому, що при підборі кадрів у команду агенції я завжди надаю перевагу жінкам.

Службовий роман, як і будь-яка любовна історія, це емоція, драма і все таке інше, але не стовідсоткова концентрація на виконанні робочих завдань. Тому, моя думка, що службові романи не підвищують і не сприяютьефективності роботи.

Олена Маслій-Шишова, HR-директор компанії “ІT-Інтегратор”

У нашій компанії, яка є вітчизняною, не існує заборони або прописаних політик, які обмежують особисте спілкування, що може трансформуватися в службові романи з колегами. Ми впевнені, що будь-які обмеження створюють в компанії нездорову атмосферу, особливо якщо під забороною виявляється те, що практично неминуче. Співробітники проводять на роботі більшу частину свого життя і, звичайно ж, закономірно, що в процесі взаємодії з колегами, які об’єднані спільними цілями та інтересами, вірогідність зав’язати романтичні стосунки досить висока. Виключенням є випадки, коли йдеться про стосунки людей, які працюють в одному підрозділі або у взаємопов’язаних підрозділах. Такі ситуації можуть призводити до конфлікту інтересів або негативно вплинути на атмосферу в колективі.

Враховуючи, що ми працюємо у великій компанії, якій вже 19 років, випадків службових романів було досить багато. Але, зазвичай, такі стосунки в нас переходять у створення повноцінної сім’ї. За нашими підрахунками, в стінах компанії було створено понад 15 щасливих сімей. При цьому випадків звільнення, яке спричинили б особисті стосунки, в нашій практиці не було.

Якщо співробітник щасливий в сімейному житті, він, як правило, може краще фокусуватися на роботі і досягненні практичних цілей компанії. З урахуванням того, що в нашій практиці велика частина службових романів переростає в щасливі шлюби, з власного досвіду знаємо, що співробітники, які знаходяться у службових стосунках, можуть бути більш ефективними, розвиватися та досягати більшого. Водночас, спеціально заохочувати такі стосунки ми не прагнемо і не намагаємося.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram