Герої
12 Серпня 2020
2 616

Стів Джобс: Не можна питати у клієнтів, що їм потрібно

Investory News підготував добірку висловлювань легендарного генія про свої ділові принципи, зроблені ним у різні роки

Великий підприємець, засновник компанії Apple Стів Джобс, який перевернув уявлення про те, яке місце в житті людини можуть займати електронні пристрої, був вельми своєрідною та неординарною особистістю. Ось що говорив він про бізнес і про багато інше.

• Про продукт •

Дійсно складно створювати продукти, спираючись на фокус-групи. Найчастіше люди не знають, чого хочуть, поки ти не покажеш їм це.

Ми намагаємося створювати чудові продукти для людей, і у нас вистачає сміливості сказати: “Ми не вважаємо, що ця частина робить продукт чудовим, ми збираємося її викинути”. Саме за це багато клієнтів нам платять.

Люди вважають, що дизайнерам дають цю коробку і кажуть: “Зробіть, щоб вона виглядала добре!” Не так уявляємо собі дизайн ми. Він не про те, як щось буде виглядати або відчуватися. Він про те, як щось буде працювати.

Культура з сильною орієнтацією на продукт необхідна навіть технологічній компанії. У багатьох компаніях є маса видатних інженерів і розумних людей. Але зрештою повинна бути якась сила тяжіння, яка пов’язує все в єдине ціле. В іншому випадку ви отримаєте лише розрізнені розробки.

Кращі компанії приділяють увагу естетиці. Вони витрачають час на пошук правильних форм і пропорцій, і це, схоже, окупається. Я маю на увазі, що крім функціональних вигод естетика дає уявлення про те, як вони бачать себе, про їх почуття дисципліни в техніці, про те, як вони управляють компанією.

Чим ширше наше розуміння людського досвіду, тим кращий дизайн у нас виходить. Креативність — це просто поєднання речей. Коли ти питаєш креативних людей, як вони зробили щось, вони відчувають себе трохи ніяково, тому що насправді вони цього не робили, а просто побачили щось. Через деякий час це стає очевидним. Все тому, що вони змогли з’єднати наявний у них досвід і синтезувати щось нове.

• Про бізнес •

Моя модель бізнесу — The Beatles. Ці хлопці тримали негативні сторони один одного під контролем. Вони врівноважували себе і разом були більше, ніж просто сума складових частин. Ось так я бачу бізнес: великі справи в ньому ніколи не відбуваються одноосібно, їх робить команда.

Не можна просто питати у клієнтів, що їм потрібно, і потім намагатися пропонувати їм це. До того моменту, коли у вас все буде готово, вони захочуть чогось нового.

Ми ставимо на своє бачення і не випускаємо продукти “за компанію” з іншими. Нехай цим займаються інші. А що до нас, ми завжди рухаємося до наступної мрії.

Я переконаний: з усього, що відокремлює успішних підприємців від невдах, половина — проста завзятість.

Ми ентузіасти своєї справи. З інтернет-стартапами важко зрозуміти, чи дійсно вони хочуть побудувати компанію або лише жадають грошей. Я можу сказати, що якщо вони не хочуть по-справжньому створити компанію, то в цьому і не досягнуть успіху. Це настільки важко, що якщо в тебе немає справжньої пристрасті, ти здаєшся.

У Пікассо була приказка: “Хороші художники копіюють, великі художники — крадуть”. Ми завжди безсоромно крали великі ідеї.

Я думаю, Macintosh вийшов чудовим частково через те, що люди, які працювали над ним, були музикантами, поетами, художниками, зоологами та істориками — і до того ж виявилися кращими комп’ютерними спеціалістами у світі.

Коли ти довгий час чимось поглинений, то повинен відмовитися від інших життів, якими міг би жити. Щоб завершити щось значуще, ти повинен бути по-справжньому цілеспрямованим — і в якомусь сенсі обмеженим. Особливо якщо хочеш бути не просто бізнесменом, але ще й творчою особистістю.

Проблема з повальним захопленням інтернет-стартапами не в тому, що занадто багато людей засновують компанії. Вона в тому, що занадто багато людей не йде до кінця. Це можна зрозуміти, оскільки є багато моментів повного відчаю, агонії — коли вам доводиться звільняти людей, скасовувати проекти й справлятися з дуже важкими ситуаціями. І саме в такі моменти розумієш, хто ти і які твої цінності.

Є стара цитата Уейна Гретцкі (один із найбільших хокеїстів XX ст.), яку я люблю: “Я ковзаю туди, де шайба буде, а не туди, де вона була”. І ми завжди намагалися зробити це в Apple. З самого початку. І завжди будемо.

• Про інновації, революційність і простоту •

Я дуже поважаю практику поступових покращень — і застосовував її у своєму житті, але мене завжди більше залучали революційні зміни. Тому що вони важчі. Вони набагато більш стресові. І ти зазвичай проходиш через період, коли всі говорять, що скінчено, ти повністю провалився.

Моя мантра — сфокусованість і простота. Просте може даватися важче, ніж складне: ти повинен ретельно попрацювати, щоб очистити своє мислення і зробити його простим. Але в кінцевому підсумку воно того варто — якщо ти цього добився, то зможеш перевернути гори.

Лідера від наслідувача відрізняє інноваційність. Час від часу з’являється революційний продукт, який змінює все. Попрацювати хоча б над одним з таких — рідкісна удача. Apple дуже пощастило — ми презентували кілька.

Інновації не мають нічого спільного з тим, як багато у вас доларів на R & D. Коли Apple вийшла на ринок з Mac, IBM витрачала на дослідження і розробки мінімум у 100 разів більше. Справа не в грошах, а в людях, які у вас є, в тому, як ви ними керуєте і наскільки їх розумієте.

Інновація виходить, коли ми говоримо “ні” тисячі речей, щоб не піти хибним шляхом і не намагатися зробити занадто багато. Ми завжди думаємо про нові ринки, на які можна вийти, але ви можете сконцентруватися на дійсно важливому, тільки кажучи “ні”.

Перетворення дійсно цікавих ідей і нових технологій в компанію, яка зможе залишатися інноваційною довгі роки, вимагає дисципліни. Бізнес-процеси роблять вас більш ефективними.

На фото: Стів Джобс і співзасновник Apple Стів Возняк (1976 р.)

• Про людей •

Люди, які роблять роботу, — ось рушійна сила, що стоїть за успіхом Mac. Моє завдання — створити простір для них, звільнити від організаційних проблем і тримати в узді.

Головне для мене тут, в Apple, — щоб 100 ключових співробітників були гравцями вищого класу. А все інше відбудеться саме по собі.

Коли я наймаю когось на дійсно відповідальні посади, я ставлю на їх компетентність. Вони повинні бути дійсно розумними. Але мене особливо хвилює, чи закохаються вони в Apple. Якщо закохаються, все інше владнається само собою.

Я прихильник рівних можливостей, а не рівних результатів. Я не вірю в рівновагу, тому що, на жаль, життя не таке. І було б досить нудно, якби було таким.

Викладайтеся по повній на будь-якій роботі. Не спіть! Успіх породжує ще більший успіх, тому прагніть до нього. Наймайте людей з пристрастю до досконалості.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram