Бiзнес
21 Лютого 2020
1 785

Стартапи Африки: Чому вони приваблюють інвесторів та як виходять на нові ринки

Континент, де існує багато суттєвих проблем, але й є великі ринкові можливості

Темпи зростання населення, що випереджають увесь світ. Зниження вартості інтернету та зростання розповсюдження смартфонів. Все це про Африку. І все це складається у привабливі перспективи для формування нового ринку. Особливо, якщо врахувати величезну кількість прогалин у багатьох галузях, починаючи з фінансів, логістики, торгівлі, енергетики та закінчуючи охороною здоров’я та освітою.

Investory News підготували адаптований переклад історії QAUARTZ про африканську стартап-екосистему та її амбіції щодо завоювання нових територій.

Минулого року нігерійський сервіс мобільних грошей Paga оголосив про плани з розширення на Мексику та Філіппіни в рамках останнього раунду фінансування на $10 млн. Водночас єгипетський сервіс автобусних перевезень Swvl вийшов на ринок Пакистану, де наразі працює вже у трьох містах. Нігерійськийдодаток для швидких кредитів Lidyaз’явився в Польщі та Чехії й планує подальшу експансію у Східній Європі. Заснований у США вихідцем з Нігерії фінтех-стратап Migo, що надає кредитні послуги великим нігерійським компаніям, тепер завойовує Бразилію.

І хоча такий вихід за межі континенту дещо резонує з попередніми очікуваннями, виконавчий директор Swvl Мостафа Канділ каже, що у компанії завжди був глобальний фокус. “Ми орієнтуємося на ринки, що розвиваються, і які мають проблеми з масовими перевезеннями”, — говорить він.

“Під час свого зростання ми почали спостерігати подібні проблеми в Пакистані, коли шукали міста, що можуть відповідати нашим технологіям”, — продовжує Канділ.

Засновник Paga Тайо Овйосу вважає, що його компанія просто хоче, щоб мільярду людей було легше керувати своїми грошима. “Всі мають різні причини виходу за кордон, але ми просто думали: куди нам піти, де ми можемо отримати цей мільярд людей, на який орієнтуємось?”, — говорить він.

Овйосу стверджує, що ще на самому початку теж не вважав, що будує виключно нігерійський бізнес. Його метою було створення глобальної компанії, адже проблеми, які вирішує його стартап, існують по всьому світу.

Ринкові ілюзії

У той час як засновники можуть мати обґрунтовано глобальні амбіції для своїх продуктів, виникає інше питання: чи не пов’язані вони з розмірами внутрішнього ринку? Адже попри те, що за прогнозами до 2050 року більша частина світового приросту населення припадатиме на Африку, все ще залишаються запитання щодо наявних розмірів локальних ринків. Це реальність, з якою стартапи електронної комерції стикаються протягом останнього півріччя, намагаючись довести життєздатність ринку навіть у Нігерії.

“Реальність така, що більшість африканських ринків насправді дуже малі, — говорить Овйосу. – Тож, якщо ви справді говорите про великі ринки Африки, маються на увазі лише кілька таких країн, як Нігерія, ПАР, Єгипет, Ефіопія та Марокко”. І, схоже, що рішення стартапу Jumia (який часто називають “африканським Amazon”) припинити діяльність на менших ринках якраз продиктовано цим аргументом.

Проте інші африканські підприємці вважають, що місцеві ринки все ще великі і на них існує безліч можливостей.

Повчальні історії

Навіть зважаючи на привабливість більших ринків, у глобальної експансії є свої небезпеки. Наприклад, дочірня компанія Vodafone, сервіс мобільних грошей M-Pesa, почав розвиватися у Східній Африці, а пізніше відчайдушно намагався експортувати свій продукт за межі континенту. Але попри всі зусилля і через 20 років з моменту заснування його послуги залишаються доступними лише у семи африканських країнах.

Можливість виходу за межі континенту викликає зацікавленість інвесторів, зокрема, Сіріла Коллона, генерального партнера венчурного фонду Partech Africa, який розглядає світові ринки, що розвиваються, як частину ширших можливостей, але не за рахунок сильного локального домінування.

Більшість африканських стартапів були засновані протягом останнього десятиліття і в основному все ще знаходяться в процесі завоювання місцевих клієнтів. Тому наразі вони навряд чи можуть вважатися такими, що домінують на місцевому ринку.

Початок роботи з нуля у новій країні завжди вимагає точної оцінки ризиків та прибутків.

“Це потрібно робити саме там, де ви не просто витрачаєте мільйони доларів, намагаючись прорватися на ринок, якого ви ще не знаєте, — говорить Сіріл Коллон. — Рухатися занадто швидко та заходити надто далеко може бути помилкою”.

Його думку поділяє й інший інвестор, засновник венчурного фонду Echo VC Partners Егхоса Омоігуй, що у 2018 році інвестував у Migo. Він також прихильник обережної стратегії розширення. “Дуже легко сказати, що ви залишаєте великий ринок, щоб завоювати ще один, але це має бути досить органічно. Це не ваша рідна екосистема. Тому потрібне ретельне дослідження”.

Зі свого боку африканський партнер з американського Alta Global Ventures Віктор Асемота ставить під сумнів саме походження бажання розширюватися. На його думку, здебільшого до таких кроків спонукають інвестори, а не ринок, і тому вони можуть бути небезпечними. “Якщо інвестор не має інших допоміжних компаній на цих ринках або не побудував систему підтримки в цих регіонах, зазвичай прорватися важко”, — підкреслює він.

Якщо інвестор не має інших допоміжних компаній на цих ринках або не побудував систему підтримки в цих регіонах, зазвичай прорватися важко

Цілий новий світ

За межами ринків, які вони добре розуміють, африканські стартапи, що розширюються за межі континенту, неминуче стикаються з більш усталеними місцевими конкурентами.

Проте Мостафа Канділ вважає, що його компанія робить ставку на успіх, пропонуючи конкурентоспроможний продукт. “Споживачі завжди приймають товари, які дають їм найкраще співвідношення ціни та якості. Якщо вам вдасться досягти цього з гарною ціною та доступністю, ви, швидше за все, виграєте”, — каже він.

Тайо Овйосу також впевнений, що рішення, розроблені в Африці, можуть масштабуватися і конкурувати в інших місцях. “Я принципово вважаю, що немає причин, чому технології, побудовані на африканському континенті, не можна використовувати деінде в світі”, — говорить Овйосу.

Частково ця впевненість базується на багатстві інженерних талантів у Африці. Великий пул розробників по всьому континенту виявився достатньо привабливим, щоб у 2014 році запустити Andela, аутсорсера, що готує африканських програмістів до роботи в американських компаніях. Бізнес-модель цієї компанії виявилася особливо привабливою для інвесторів, оскільки з моменту запуску вона зібрала $180 млн. І наразі не прослідковується жодних ознак уповільнення цього “інженерного буму”, а Африка залишається найбільш швидкозростаючим регіоном для розробників програмного забезпечення.

Втім, як наголошує Сіріл Коллон, намагаючись завоювати новий ринок, необхідно враховувати місцеві нюанси. “Ми, звичайно, не можемо “вирізати” Нігерію і “вставити” в Мексику. Ви повинні мати повагу та розуміти місцевих жителів”, — погоджується з ним засновник Paga Тайо Овйосу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram