Новини
21 Липня 2022
554

Стартап із Нідерландів виростив сосиски у пробірці

Наразі головною проблемою залишається відсутність дозволів регуляторів

Нідерландська біотехнологічна компанія Meatable представила сосиски зі свинини, вирощені в лабораторії, повідомляє TechCrunch. Комерційний запуск продукту заплановано на 2025 рік.

Meatable заснували у 2018 році. Стартап використовує м’ясо, що культивується: його вирощують у лабораторних умовах з клітинної культури. Meatable не застосовує при виробництві фетальну бичачу сироватку (FBS), яку збирають з ембріонів великої рогатої худоби. Натомість компанія застосовує технологію opti-ox, що передбачає забір клітин із пуповини тварини.

У березні Палата представників Нідерландів дозволила виробникам м’яса, що культивується, тестувати продукти в контрольованих умовах. CEO Meatable Крейн де Нуд розповів, що він та співзасновник компанії Даан Луїнінг спробували сосиски та переконалися, що “йдуть у правильному напрямку”. Нуд не уточнив, що це означає.

За його оцінкою, у 2025 році або раніше Meatable випустить продукт у продаж. Підприємець зазначив, що головною проблемою залишається відсутність дозволів регуляторів. Наразі єдиною країною, де офіційно можна продавати лабораторне м’ясо, є Сінгапур.

Свинячі сосиски — перший продукт Meatable, проте технологію можна використовувати для вирощування продуктів із яловичини та курки.

2019 року Meatable залучив $10 млн, а 2021-го — ще $47 млн.

Нестача в офіційних ринках збуту не єдина проблема лабораторного м’яса. Поки що його виробництво обходиться дорожче за звичайне. Однак у нідерландській консалтинговій компанії CE Delft впевнені, що найближчі 10 років виробникам вдасться оптимізувати витрати і до 2030 року виробництво кілограм лабораторного біфштексу коштуватиме $5,66.

Хоча багато компаній орієнтуються на звичні більшості види м’яса, на кшталт курки чи свинини, є стартапи, які вирощують баранину, лосятину та мармурову яловичину вагю. Одним із них стала компанія Orbillion Bio. У березні 2021 року вона провела вечерю для обмеженої кількості гостей із використанням своїх продуктів.

Як писали раніше Investory News, венчурний фонд Fuel for Growth підготував аналітичний звіт про світові інвестиції у сфері foodtech за III квартал 2021 року. Сума інвестицій зросла проти аналогічного періоду 2020 року з $3,19 млрд до $10,1 млрд, а кількість угод зросла вдвічі.

А от компанія з виробництва замінників м’ясних продуктів Impossible Foods наприкінці минулого року випустила новий продукт — свинина на рослинній основі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram