Соцмережі
10 Травня 2019
887

Станіслав Зозуля: Фізіократ та реформатор Тюрго

Міністр фінансів Франції боровся з корупцією та монополіями 

В цей день народився Тюрго, який був економістом та міністром фінансів Франції. Тюрго пов’язаний з школою економіки фізіократів і був твердим прихильником реформ під час своєї державної кар’єри. Він походив зі старої нормандської сім’ї, але рідко використовував свій титул «барон д’Он». Його сім’я хотіла, щоб він став священиком, тому він здобув освіту в коледжі імені Луї-Гранда, а потім отримав ступінь з теології в семінарії Св. Сюльпіс і в Сорбонні. Саме під час вивчення теології Тюрго відкрив для себе політичну економію і написав свої перші есе з економіки та історії, зокрема «Філософський огляд послідовних досягнень людського розуму» в 1750 році, в якому він зробив перший з кількох вкладів в розвиток «теорії чотирьох стадій», яку також називають стадіальною теорією економічного і соціального розвитку: від мисливців-збирачів до скотарського суспільства та до осілого землеробства й до миру та процвітання, що уможливили комерційне суспільство. У 1751 році він вирішив не ставати священиком, вважаючи за краще замість цього зробити кар’єру в королівській адміністрації. У грудні 1752 року він був призначений радником паризького парламенту, де він служив з 1753 по 1761 рік, а в 1753 році він став юрисконсультантом.

Ранні роботи Тюрго включали захист релігійної терпимості (в Lettres sur la tolérance 1753 року) і кілька статей, написаних для «Енциклопедії» Дені Дідро в 1755 році (включаючи «Ярмарки і ринки» і «Фонди»). Хоча Тюрго був змушений відмовитися від будь-яких подальших формальних зв’язків з енциклопедистами через свою офіційну посаду, він підтримував контакт з освіченими колами через салон мадам Джеффрін. В середині 1750-х років Тюрго вступив в контакт з членами французької школи вільного ринку, відомої як фізіократи. Він зустрічався з Франсуа Кене і П’єром Семюелем дю Пон де Немуром і багато подорожував з Жаком-Клодом-Марі Вінсентом де Гурне (тодішнім інтендантом з торгівлі) під час його інспекційних поїздок по країні в 1753-1756 роках. Кажуть, що Гурне придумав вислів «laissez faire, laissez passer» («дозвольте-робити»), коли його запитали, якою має бути державна економічна політика. Коли Гурне помер в 1759 році, Тюрго написав «Похвальне слово Венсану де Гурне», де він захищав економічну політику Гурне, засновану на принципах laissez-faire, з красномовством, якого часто не вистачало іншим членам школи фізіократів.

У Тюрго було дві можливості втілити в життя реформи вільного ринку: в місцевому масштабі, коли він був призначений інтендантом Ліможа, місті на південному заході Франції, в 1761-1774 роках, і на національному рівні, коли новий король Людовик XVI призначив його міністром фінансів. Протягом першого періоду Тюрго поєднував економічні і правові реформи з узгодженими пропагандистськими зусиллями щодо захисту своїх реформ у вигляді серії мемуарів, записок та офіційних документів, які поширювалися як в уряді, так і публічно. Спроби реформ Тюрго були великими і представляли собою справжню «революцію в уряді». Якби їм вдалося досягти мети, старий режим Франції міг би відкрити економіку, подолати внутрішні економічні проблеми і таким чином запобігти революції, яка повинна була початися в 1789 році. Тюрго прагнув зробити оподаткування більш справедливим, витрачати податкові надходження на дороги та іншу інфраструктуру, замінити зобов’язання по примусовій праці оплачуваною працею, припинити військову реквізицію товарів і транспорту й зробити службу в місцевій міліції добровільною. Ці реформи супроводжувалися публікацією його найбільш важливих економічних праць: «Записки про кредитні гроші», «Листи про вільну торгівлю зерном», які мали запобігти скасування правил вільної торгівлі, які були оприлюднені в 1764 році. Його основна робота «Роздуми про створення і розподіл багатства» є одним з найяскравіших виразом ідей фізіократів. З цих творів випливає чітко сформульований і пристрасний захист індивідуальної та економічної свободи. Однією з особливих рис підходу Тюрго є те, що він не поділяє віру своїх побратимів-фізіократів в освічений деспотизм, вважаючи за краще мати більш широку політичну свободу (наприклад, конституційні обмеження королівської влади і сильні регіональні уряди), що більшою мірою відповідає ідеям Монтеск’є. Коли вибухнула американська революція, він з цікавістю стежив за подіями там.

Смерть короля Людовика XV в травні 1774 року надала Тюрго другу можливість представити реформи вільного ринку у Франції. Людовик XVI призначив Тюрго спочатку міністром військово-морського флоту, а потім міністром фінансів в 1774-1776 роках. Будучи міністром фінансів, Тюрго намагався відтворити в ширшому масштабі реформи, які він провів у Ліможі. У своїх Шести Указах 1776 року Тюрго намагався покласти край офіційній корупції і військовим реквізиціям, ліквідувати багато місцевих монополій, провести реформи в банківській сфері і оподаткуванні та повернутися до внутрішньої вільної торгівлі зерном. На жаль, його зусилля зазнали невдачі через політичну недосвідченість нового короля, наявності корисливих інтересів, яким реформа нашкодила, організованому опору і продовольчим бунтам, які спалахнули в результаті нестачі продовольства і зростання цін. Тюрго був змушений піти у відставку в травні 1776 року і експеримент Франції щодо реформ вільного ринку раптово скінчився.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram