Новини
8 Травня 2020
1 049

Stand by: МВФ змінив програму кредитування для України

Проте це не змінить обсяг кредитної підтримки з боку Фонду

Зміна обговорюваної з Міжнародним валютним фондом (МВФ) програми з раніше попередньо погодженою трирічною програмою розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by не змінить загальний обсяг кредитної підтримки для України від МВФ, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

“З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив і необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації, переговори перейшли на 18-місячний stand by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади”, — зазначив представник МВФ Джеррі Райс.

Він також уточнив, що постійна віртуальна місія обговорює політики, які можуть бути підтримані, скоріше, через програму stand by, ніж через EFF, всупереч тому, що за програмою EFF у грудні 2019 р. було досягнуто попередньої домовленості на рівні менеджменту Фонду.

“Питання про модальність програми (EFF або stand-by) ще дискутується. Основна різниця між цими програмами полягає в терміні їх реалізації: stand-by — 1,5 року, EFF — 3 роки”, — йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

Розмір нової програми stand by, про яку йде мова, поки не відомий.

Як нагадують у ЗМІ, у квітні МВФ повідомляв про прогрес у переговорах з Україною щодо нової програми розширеного фінансування і розраховував на швидке її затвердження після розв’язання декількох питань.

Останньою невиконаною вимогою МВФ залишається прийняття так званого “антиколомойського” законопроекту, який повинен врегулювати питання виведених з ринку та націоналізованих банків.

7 грудня 2019 р. МВФ досяг угоди з українською владою про умови нової трирічної угоди на суму близько $5,5 млрд у рамках механізму розширеного фінансування.

Однак в умовах пандемії коронавірусу Україна обговорювала з МВФ збільшення допомоги до $9,5 млрд за двома програмами: розширеного фінансування та швидкого фінансування через коронавірус.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив намір МВФ виділити Україні $8 млрд, якщо буде прийнятий так званий “антиколомойський” закон.

Як повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко, Мінфін сподівається залучити в бюджет не менше $3,5 млрд від МВФ у 2020 р.

Нагадаємо, Рада ЄС узгодила виділення Україні €1,2 млрд позики для подолання економічних і соціальних наслідків епідемії коронавірусу. Максимальний термін погашення кредиту — 15 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram