Мiста
10 Грудня 2021
4 988

Стамбул: Столиця чотирьох імперій

Місто, де зустрічаються Європа та Азія

Датою заснування Стамбулу вважається 659 рік до н.е., коли на азійській стороні Босфора з’явилися поселення грецьких рибалок. У 667 році до н.е. було засновано місто Візантій, яке у 74 році до н.е. увійшло до складу Римської імперії. У 330 році місто змінило назву на Константинополь на честь імператора Костянтина та стало столицею імперії.

Окрім Римської Стамбул був столицею ще й Візантійської, Латинської та Османської імперій. Свою сучасну назву місто отримало у 1930 році — Константинополь офіційно перейменували у Стамбул.

За історію цього міста ним керували 10 римських імператорів, 30 османських султанів та понад 80 візантійських правителів.

Стамбул розташований на сімох пагорбах, як і Рим. Часто його називають Другим Римом.

Стамбул є найбільшим містом Туреччини. Це єдине місто у світі, розташоване на двох континентах. Протока Босфор поділяє місто на європейську та азійську сторони. У європейській частині знаходяться історичний центр, безліч парків та пам’яток, а в азійській — переважно житлові квартали, хмарочоси та бізнес-центри.

Численні пароми поєднують європейську та азійську частини Стамбула.

Під Босфорською протокою прокладено найглибоководніший у світі підземний тунель для поїздів. Ця лінія називається Мармарай, а її будівництво тривало цілих 9 років.

Довжина підвісного мосту через Босфор перевищує 1,5 км.

Довжина міста — 150 кілометрів, а ширина — 50 кілометрів. Якби він був окремою країною, то посів би 10 місце у Європі та 74 місце (із 235) у світі.

Тут проживає 17 млн. осіб, приблизно, як в Нідерландах. Якщо місто було б країною, то входило в першу десятку в Європі за чисельністю населення. Це найбільш густонаселене місто Європи. У Стамбулі мешкає близько 20% загального населення Туреччини.

Наразі це найбільше місто Туреччини і друге за величиною у світі за чисельністю населення в межах міста. Проте Стамбул — не столиця Туреччини. Анкара була і залишається столицею, відколи Туреччина стала республікою.

Місто омивається одразу трьома морями: Чорним, Мармуровим та Середземним.

Найбільша “вулиця” Стамбула — протока Босфор. Ним ходять 50 тис. суден. Найкращі та найдорожчі будинки розташовані на його берегах. Найдорожчу віллу шейх Катару придбав для своєї другої дружини за €100 млн.

У Стамбулі мешкають 36 міліардерів.

На початку минулого століття близько половини жителів Стамбула були християнами, але зараз більшість місцевого населення сповідує іслам. Тим не менш, тут дуже багато храмів різних світових релігій і конфесій.

Понад 20 районів Стамбула визнані всесвітньою культурно-історичною спадщиною.

В місті розташовано найвеличніші храми двох світових релігій — християнства та ісламу.

Собор Святої Софії, одна з найбільших церков світу, побудований як православний собор у 537 році н.е., з 1453 року був мечеттю під владою імперії Османа. Після заснування сучасної Туреччини у 1935 році він став музеєм. До завершення будівництва Севільського собору в 1520 році Собор Святої Софії був найбільшою церквою світу близько 900 років. Його відвідує понад 3 млн туристів на рік.

Також в Стамбулі розташовано центр Константинопольської православної церкви та резиденція Вселенського Патріархата.

На фото: Мечеть Чамлиджа

У місті налічується 3113 мечетей — більше, ніж у будь-якому іншому місті Туреччини. Найбільша з них — чудова Блакитна мечеть. Сучасна мечеть Чамлиджа — одна з найбільших мечетей Туреччини та світу, яка коштувала місту $40 млн. Всі матеріали, мармур та граніт лише власного виробництва. Відкрита вона була у 2019 році. Її площа — 57,5 тис. м² , місткість — 63 тис. осіб.

Місто може похвалитися єдиною у світі церквою, що повністю побудована із заліза — Храмом Святого Стефана Болгарського.

Найбільший палац Стамбулу — Топкапи — “Гарматні ворота”. Тут мешкали 25 султанів Османської імперії. Саме тут жила відома Роксолана. Його площа, як 70 футбольних полів. В ньому проживало 50 тис. осіб. Наразі це один із історичних районів Стамбула, включених у 1985 році до списку Світової спадщини.

Щороку Стамбул приймає майже 40 млн туристів. Після Парижа це найвідвідуваніше місто Європи. Тільки основні стамбульські пам’ятки щороку приносять державній скарбниці Туреччини понад $30 млн.

На фото: Аеропорт “Стамбул”

В кінці 2018 року в Стамбулі було відкрито новий аеропорт. Він стане найбільшим у світі, коли він вийде на повну потужність. Його площа 76 км². Він коштував державі $10 млрд. Аеропорт здатен приймати 150 млн пасажирів на рік. Тут працює понад 100 тис. співробітників, а також розташовано найбільший паркінг Європи на 18 тис. авто. Він обслуговую 350 міст світу та 150 авіакомпаній та налічує 500 стійок реєстрації. Довжина ліній видачі багажу 42 км.

Місто є раєм для шопінгу. Гранд базар — найстаріший і один з найбільших критих базарів у світі. Тут розташовано близько 5 тис. магазинів на 66 вулицях.

Шестиповерховий ТЦ “Джевахір” в Стамбулі — найбільший магазин Європи. Його площа становить 420 тис. м².

На фото: Гранд Базар

В місті понад 230 хамамів, але лише 60 із них все ще використовуються. Найстарішим і найбільшим хамамом у Стамбулі, виведеним з експлуатації, є Тахтакале Хамам, збудований у другій половині XV ст.

Стамбул вважається котячим містом. Згідно зі статистикою 2017-го року кількість безпритульних кішок 125 тис. особин. Їх добре годують, люблять та навіть ставлять для них будиночки.

Турецькі серіали захопили світ. Більшість з них знімають у Стамбулі. Їх дивляться 1,5 млрд осіб, прокат приносить $350 млн на рік.

У Стамбулі знаходиться третя найстаріша система метро у світі 1875 року, після Лондонського 1863 року та Нью-Йоркського 1868 року. Розташована перша лінія стамбульського метро, ​​переважно в районі Бейоглу і має довжину 574 м.

Багато стамбульських вулиць йдуть під значним нахилом, тому що місто побудоване в дуже горбистій місцевості. Більшість вулиць в старих районах Стамбула настільки вузькі, що на них не роз’їдуться два автомобіля. Є й такі, де на машині взагалі не проїхати.

За кількістю щорічно реєстрованих шлюбів Стамбул посідає друге місце у світі. Першість утримує американський Лас-Вегас.

Вулична їжа тут за цінами так само доступна, як десь у Таїланді, і вона теж продається буквально на кожному розі. Саме в Стамбулі були винайдені такі популярні ласощі, як рахат-лукум.

Найзнаменитіший поїзд у світі, “Східний експрес”, уславлений завдяки твору Агати Крісті, курсує між Стамбулом та Парижем.

Громадських вбиралень у Стамбулі більше, ніж у будь-якому іншому місті світу. За часів середньовічної імперії Османа в місті їх було 1,4 тис. У той самий час вбиралень не було ні у французьких палацах, ні в інших європейських містах.

У місті розташований найбільший в Європі океанаріум.

В стамбульському готелі Çırağan Palace готують один із найдорожчих десертів світу — золотий торт, вкритий  24-каратним золотом. Його подають у срібній коробці із золотою печаткою.

В палаці Долмабахче висить люстра вагою 4,5 т і одна із кімнат повністю зроблена із кришталю.

Джерело: istanbul-life, kidpassage, incomartour, travel.24tv, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram