Бiзнес Новини
20 Серпня 2021
1 749

США вирішили переосмислити важливість вугілля

Через нього в майбутньому чистої економіки засумнівалися 

coal mining
Фото: Investis Digital

Президент США Джо Байден має намір розширити контроль над продажем державного викопного палива, яке сприяє викидам парникових газів. У зв’язку з цим 19 серпня МВС США вирішило вивчати вплив видобутку вугілля на зміну клімату, бажаючи переосмислити важливість його використання.

Спалювання вугілля для виробництва електроенергії залишається одним з основних джерел викидів парникових газів у США навіть після того, як за останнє десятиліття багато електростанцій були закриті з метою їх скорочення. Майже половина річного видобутку вугілля в країні — близько 250 млн т минулого року — добувається приватними компаніями на федеральних землях, які здаються в оренду.

В основному це реалізується у Вайомінгу, Монтані та інших західних штатах. Свого часу 44-й президент США Барак Обама через проблеми з кліматом заборонив оренду земель під видобуток вугілля, але пізніше його наступник на посту президента Дональд Трамп зняв цю заборону, прагнучи підтримати галузь.

Згідно зі звітом Міжурядової групи зі зміни клімату, опублікованому раніше в серпні, останні роки число проданих договорів оренди було невелике, оскільки попит на вугілля різко скоротився. Опоненти галузі запевняють, що через лісові пожежі, посухи, підвищення рівня моря та інших наслідків зміни клімату, до яких призвело споживання вугілля, попит на нього не повернеться.

МВС розгляне вплив видобутку вугілля на якість повітря і місцеве навколишнє середовище. Ці фактори обіцяють враховувати при подальших рішеннях щодо передачі землі в оренду. Крім того, буде враховуватися розмір експорту і рівень залежності енергетики США від вугілля.

Фото: Adrian Bradshaw/EPA

Згідно з останніми наявними даними, вугільна галузь у 2019 році принесла понад $500 млн у федеральну скарбницю і казну штатів. Вона підтримує тисячі робочих місць, і її оточення захищають представники промисловості, республіканці та офіційні особи вугледобувних штатів.

“Наші державні землі призначені для різних цілей, зокрема для виробництва доступної та надійної енергії для всіх американців, і ми з нетерпінням чекаємо коментарів щодо здійснення урядового огляду”, — зазначила Ешлі Берк з Національної гірничодобувної асоціації, яка лобіює інтереси галузі.

Згідно з даними МВС, у 2017 і 2018 роках було продано 134 млн т вугілля з орендних земель в шести штатах. Це відносно невелика сума проти 2011 і 2012 років, коли тільки у Вайомінгу було продано понад 2 млрд т вугілля.

Зростальні побоювання з приводу зміни клімату змусили по-новому поглянути на колись маловідому програму розвитку вугільної промисловості, яка останній раз піддавалася серйозній екологічній експертизі в 1970-х і 1980-х роках.

Згідно зі звітом Геологічної служби США, при видобутку і спалюванні викопного палива на федеральних землях щорічно утворюється 1,3 млрд т діоксиду вуглецю, що викликає парниковий ефект. Це еквівалентно майже чверті загальних викидів вуглекислого газу в США.

Щоб уникнути кліматичної катастрофи, уряд змушений шукати альтернативні джерела енергії, які не будуть шкодити екології. Згідно з даними Управління енергетичної інформації США, за підсумками 2020 року відновлювані джерела енергії обійшли за обсягом вироблення вугільні та атомні станції. Це говорить про те, що тенденція до заміщення звичних джерел енергії на “зелені”, які не приносять такої шкоди екології, вже існує.

Фото: Jim Urquhart/Reuters

Поки політики та керівники підприємств постійно заявляють про необхідність боротися з глобальним потеплінням, багато як і раніше покладаються на викопне паливо, щоб задовольнити наростальний попит на електроенергію.

При цьому на початку серпня світові вчені-кліматологи виступили з найсуворішим попередженням про швидкість і масштаби кліматичної кризи. У своєму звіті міжурядова група експертів зазначила, що ключовою температурною межею в 1,5 градуса Цельсія проти доіндустріального рівня може бути порушений всього лише за десять років, якщо не скоротити викиди парникових газів негайно.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав ці висновки “червоним кодом для людства” і заявив, що доповідь “повинна стати похоронним дзвоном для вугілля і викопного палива, перш ніж вони зруйнують нашу планету”.

Тим часом ціни на австралійське енергетичне вугілля в порту Ньюкасл — бенчмарк для азійського ринку — за останній рік злетіли на 106% і досягли $166 за т. Як повідомляє CNBC, таке різке зростання цін на один з найменш популярних у світі товарів пов’язаний з попитом на електроенергію, проблемами з інфраструктурою і стрибком світових цін на газ.

Несподівана потреба енергетичного вугілля, який спалюють для вироблення електроенергії, ставить під питання так званий “енергетичний перехід” і змушує засумніватися в успіху “чистої” економіки. Вугілля є найбільш вуглецевмісним викопним паливом з точки зору викидів, і, отже, при переході на поновлювані альтернативи його необхідно замінити в першу чергу.

Раніше цього року Антоніу Гутерріш закликав уряди, приватні компанії та місцеву владу “покласти край смертельній залежності від вугілля” і згорнути всі майбутні глобальні проєкти. За його словами, поетапна відмова від вугілля була “найважливішим кроком” для досягнення цілей Паризької кліматичної угоди.

“Ми очікуємо, що частка вугілля у виробництві енергії буде знижуватися через енергетичний перехід. Однак у середньостроковій перспективі очікується зростання попиту на вугілля на ринках, що розвиваються з менш жорсткими екологічними вимогами, зокрема, в Індії, Пакистані та В’єтнамі”, — зазначають експерти Fitch Ratings.

На їх переконання, на США і ЄС припадає лише 10% світового попиту на вугілля, тому очікуване скорочення в цих країнах слабо вплине на світовий ринок. Fitch Ratings передбачає, що ціни на вугілля нормалізуються до кінця року і знизяться до $81.

Джерела: CNBC, Associated Press, Investis Digital

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram