Новини
18 Червня 2021
717

США та ЄС створили спільну координаційну раду з торгівлі та технологій

Пандемія коронавірусу сприяла браку життєво важливих товарів — від медичних масок до мікросхем

Європейський союз і США створили нову координаційну раду — з торгівлі та технологій, першим напрямком роботи якої, ймовірно, стануть зусилля обох сторін з розвитку власного виробництва чіпів на фоні їх глобального дефіциту, повідомляє The Wall Street Journal.

За словами виконавчого віцепрезидента Європейської комісії Маргрете Вестагер, нова рада опікатиме співпрацю двох сторін у сфері технологічного регулювання, промислового розвитку й торгівлі, щоб допомогти союзникам конкурувати з Китаєм і Росією у розробці та захисту критичних і нових технологій.

“Рада стимулюватиме інновації та інвестиції як всередині економік, так і між ними, усуватиме перешкоди для торгівлі та зміцнюватиме ланцюжки постачань”, — розповіла вона.

Вестагер представляє головний антимонопольний орган ЄС, вона здобула популярність як ініціатор справ проти американських технологічних гігантів, зокрема Apple, Google і Facebook. Колишні президенти США Барак Обама і Дональд Трамп заявляли про її несправедливу політику, спрямовану проти американських компаній. Віцепрезидент Єврокомісії розповіла, що рада проведе своє перше засідання восени.

Пандемія коронавірусу виявила слабкі місця у виробничих базах західних економік, що призвело до браку життєво важливих товарів від медичних масок до мікросхем.

Колишній президент США Дональд Трамп критикував Європу за її економічну політику, політику у сфері безпеки та оборони. Президент Джо Байден обрав протилежну позицію — він прагне до компромісу та партнерства з Європою. Так, у вівторок обидві сторони домовилися тимчасово зупинити 17-річну торгову боротьбу за субсидії виробникам реактивних лайнерів Boeing і Airbus, найтривалішу та дорогу боротьбу в історії Світової організації торгівлі.

За словами Вестагер, одним із перших напрямків співпраці ЄС і США через нову раду, ймовірно, стануть мікросхеми. ЄС нещодавно оголосив про свою мету збільшити свою частку у світовому виробництві чіпів з 10% до 20% і пообіцяв виділити на ці зусилля більш ніж $150 млрд з коштів підтримки економіки в пандемію коронавірусу.

Сенат США минулого тижня ухвалив законопроєкт, що виділяє $52 млрд на виробництво чіпів і НДДКР. Тепер законопроєкт має ухвалити Палата представників і підписати Байден, щоб він набрав чинності. Вашингтон і Брюссель хочуть збільшити внутрішнє виробництво чіпів, щоб убезпечити ланцюжок постачань і протистояти Китаю.

Пекін зробив технологічну самостійність національною метою, держава та приватний сектор КНР інвестують мільярди доларів у вітчизняне виробництво чіпів. Але китайські компанії все ще відстають від тайваньських, південнокорейських і американських. Прихильники держдопомоги для проєктів з виробництва чіпів заявляють, що необхідно наздогнати азійські країни у галузі, де США та Європа домінували у 1990-х роках.

Рада з торгівлі та технологій погоджуватиме політику регулювання та стандарти для таких нових технологій, як штучний інтелект (ШІ). “Я дуже сподіваюся, що як демократичні країни ми зможемо домовитися про деякі фундаментальні принципи, коли мова заходить про встановлення стандартів”, — наголосила Маргрете Вестагер.

Нагадаємо, аналітики компанії AlixPartners підрахували втрати світової автомобільної промисловості від глобального дефіциту напівпровідникових чіпів. Тільки цього року автопром ризикує не дорахуватися виторгу у $110 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram