Новини
17 Грудня 2020
630

США назвали Швейцарію “валютним маніпулятором”

Однак, автоматичного введення санкцій це за собою не тягне

Мінфін США визнав Швейцарію та В’єтнам “валютними маніпуляторами”, зазначено в доповіді відомства про макроекономічну та валютну політику основних торговельних партнерів США.

США можуть визнати ту чи іншу країну “валютним маніпулятором”, якщо вона відповідає трьом критеріям — її торговий профіцит з США перевищує $20 млрд, загальне позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу вище 2% ВВП, а валютні інтервенції ЦБ перевищують 2% ВВП.

Швейцарія, як і В’єтнам, відповідає всім даним критеріям. Протягом чотирьох кварталів до червня 2020 року загальний профіцит її зовнішньоторговельного балансу склав 8,8% ВВП, а профіцит у торгівлі з США — $49 млрд. З липня 2019 до червня 2020 року чиста купівля валюти Швейцарським національним банком склала $103 млрд (14% ВВП).

Мінфін зазначив, що Швейцарія за звітний період “провела великомасштабну односторонню інтервенцію, значно більшу, ніж в попередні періоди, щоб протистояти подорожчання франка і знизити ризики дефляції”.

Відомство запропонувало Швейцарії розглянути можливість кількісного пом’якшення всередині країни, щоб збалансувати структуру грошово-кредитної політики. Глава американського Мінфіну Стів Мнучін зазначив, що його відомство “зробило рішучий крок, щоб гарантувати економічне зростання і можливості для американських робітників і підприємств”.

Ще кілька країн Мінфін не визнав маніпуляторами, але вніс до списку для спостереження. Це Таїланд, Тайвань та Індія, які додалися до вже присутніх у списку Китаю, Японії, Південної Кореї, Німеччини, Італії, Сінгапуру та Малайзії.

До цього часу США визнавали “валютними маніпуляторами” тільки три країни — в різні роки в цей список потрапляли Китай, Японія і Тайвань. Як зазначав у коментарі Reuters валютний стратег інвестбанку BBH Він Тін, сенс включення до числа “валютних маніпуляторів” полягає в тому, що в результаті країна може підпасти під санкції, — це надає на фінансові влади торгових партнерів США певний тиск, щоб вони не послаблювали свої валюти занадто сильно.

Внесення до числа “валютних маніпуляторів” не тягне за собою ніяких автоматичних санкцій. За американським законодавством США повинні проконсультуватися з Міжнародним валютним фондом, щоб спробувати усунути несправедливу перевагу, яка дає тій чи іншій країні її валютна політика.

З минулого року американські компанії наділені правом, якщо вони можуть довести, що їхні іноземні конкуренти отримали від валютних маніпуляцій вигоду, вимагати для себе компенсаційного мита — недооцінена валюта в цих випадках розглядається як субсидія, що приносить неправомірні вигоди іноземному бізнесу.

Раніше Investory News писали, що Національний банк Швейцарії (SNB) опублікував річний дохід обсягом 48,9 млрд швейцарських франків ($50,71 млрд). Прибуток став другим найбільшим за величиною за 113-річну історію банку.

А от загальна вартість годинників, відправлених швейцарськими виробниками на експорт у квітні 2020 року, становила 328,8 млн швейцарських франків ($339,3 млн), що на 81,3% менше, ніж роком раніше. Найбільшим ринком їх збуту тепер став материковий Китай.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram