Новини
8 Червня 2021
1 074

США майже повністю повернули викуп за Colonial

Поки що не вдалося встановити, хто саме стоїть за кібератакою 

Після нещодавньої хакерської атаки на найбільшого у США оператора трубопроводів Colonial слідчим вдалося повернути компанії практично весь викуп, виплачений у біткоїнах виконавцям кібератаки минулого місяця, що свідчить про можливість правоохоронних органів переслідувати онлайн-злочинців, навіть якщо вони діють за межами країни, повідомляє Bloomberg.

Заступник директора ФБР Пол Абат заявив на брифінгу у Міністерстві юстиції, що слідчим вдалося виявити цифровий гаманець, використаний для отримання викупу обсягом $4,4 млн хакерською групою DarkSide, яка нібито пов’язана з Росією.

У понеділок правоохоронні органи країни заявили, що вони захопили близько 63,7 біткоїна, шлях яких було відстежено аж до одержувачів викупу обсягом 75 біткоїнів, які сплатив Colonial незабаром після атаки на початку травня, яка призвела до зупинки найбільшого газопроводу країни й нестачі палива на східному узбережжі.

“Вартість біткоїна знизилася, і сума вилучення становила лише $2,3 млн, що трохи більше ніж половина від сплаченої у доларах суми”, — йдеться у повідомленні.

Пол Абат повідомив також, що слідчим відомі й інші жертви DarkSide — це понад 90 компаній. У загальному правоохоронним органам США зазвичай вдається, принаймні у деяких випадках, відстежувати криптовалюти, ідентифікувати цифрові гаманці й конфісковувати засоби, що є потенційно потужним інструментом у боротьбі з атаками вимагачів.

“Варто зазначити, що хоча сплачений викуп і знайдений, самі хакери, які стоять за атакою на Colonial Pipeline, не встановлені, їм не пред’явлено публічних звинувачень. Навіть якщо це буде зроблено, звинувачені особи, ймовірно, знаходитимуться поза досяжністю правоохоронних органів США”, —  наголошує агенція.

Представники розвідки та правоохоронних органів США заявили, що припинення хакерських атак є пріоритетом для національної безпеки.

Раніше Investory News писали, що хакери в мережі найчастіше продають доступи в компанії США, Італії та Великій Британії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram