Новини
16 Вересня 2019
819

Справи молочні: Китайська компанія Mengniu Dairy купує австралійську Bellamy

Угода, яка має бути закрита до кінця року, оцінюється у $1,03 мільярди

Найбільший виробник молока в Китаї, Mengniu Dairy купує за $1,03 млрд Bellamy’s Australia, материнську компанію з виробництва дитячих молочних сумішей, Bellamy’s Organic. Про це повідомляє видання Fortune.

Причиною покупки стало те, що Пекін виступає за самодостатність на ринку дитячих поживних сумішей, на частку яких в минулому році припадало 70% від загального обсягу імпорту молочних продуктів в Китай, що становить $10,65 млрд.

Bellamy вже оголосила про запропоновану Mengniu покупку готівкою. “Рада директорів одноголосно дійшла висновку, що подібна схема відповідає найкращим інтересам акціонерів, і рекомендує прийняти пропозицію”, — заявив заступник голови компанії Джон Мерфі та додав, що угода буде закрита до кінця року.

Пропозиція Mengniu в розмірі $12,65 за акцію є величезною премією в 59% до ціни акцій Bellamy в п’ятницю, яка впала в березні 2018 р. на 62% з піку в $22,08 за акцію до $8,34. Падіння було зумовлено зміною політики в Китаї, яке вимагало від Bellamy, разом з іншими іноземними виробниками, отримання ліцензії від Державного адміністратора з регулювання ринку (SAMR) для продажу своєї продукції в магазинах.

SAMR до сих пір не надав австралійській компанії необхідний дозвіл. Згідно із щорічним звітом Bellamy, продажі за рік в офлайновому режимі скоротилися з $25,39 млн 2017 р. до нуля у 2019 р. Однак інвестори, схоже, вважають, що SAMR не буде затягувати процес надання дозволу. Після оголошення покупки інвестори підняли акції Bellamy на 56%.

Також, в останньому щорічному звіті Bellamy визнає, що значна частина її продажів в Австралії фактично прямує до Китаю через онлайн-продаж. Крім офіційного імпорту Китаю, існує величезний сірий ринок незалежних продавців молочних продуктів, які купують банки з молочними сумішами в магазинах і продають їх в Китаї з триразовим прибутком. Попит настільки великий, що в деяких магазинах Австралії введені обмеження.

Китайські споживачі мають більшу довіру до імпортної суміші після скандалу одинадцять років тому, коли було виявлено меламін у вітчизняній дитячій суміші. Меламін викликає камені в нирках і ниркову недостатність. У 2008 р. через зіпсоване молоко понад 50 тис. дітей були госпіталізовані, а шестеро — загинули. Довіра споживачів до вітчизняних молочних продуктів так і не відновилося повністю.

У червні цього року Національна комісія з розвитку і реформ Китаю (NDRC), оголосила про стратегічні плани щодо поліпшення стандартів безпеки для промисловості, і також запропонувала фінансові стимули місцевим компаніям, які купують об’єкти за кордоном.

Mengniu активно розширюється за кордоном протягом багатьох років. Так, компанія з Монголії придбала новозеландську Yashili Dairy за $200 млн у 2013 р. та австралійську молочну компанію Burra Foods за $300 млн у 2016 р.

“Компанія буде більше інвестувати в місцеву молочну промисловість Австралії, щоб збільшити потужності й продаж в Bellamy, зазначивши лідируючу позицію органічної марки австралійської фірми на місцевому ринку операцій і поставок”, — зазначив генеральний директор Mengniu Джеффрі Лу.

Можливе придбання Mengniu як і раніше чекає схвалення Австралійської ради по огляду іноземних інвестицій, який останніми роками все більш насторожено відноситься до китайських інвестицій.

Однак, з огляду на сприятливий характер молочного бізнесу Bellamy, малоймовірно, що угода зіткнеться із захистом національної безпеки Австралії.

Як писали раніше Investory News, експорт молочних продуктів з України знижується через дефіцит сировини у виробництві та не конкурентно високі ціни.

Нагадаємо, Україну включено до переліку країн, із яких дозволений експорт до Японії сирого молока та молочних продуктів, враховуючи масло та сир.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram