Новини
2 Липня 2021
804

Справи космічні: Джефф Безос полетить до космосу з 82-річною жінкою

Подібну подорож планує й Річард Бренсон — на 9 днів раніше від команди Blue Origin

Голова Amazon і космічної компанії Blue Origin Джефф Безос запросив полетіти з ним в космос 82-річну американську льотчицю Уоллі Фанк. Він розповів про це на свій сторінці в Instagram.

Фанк народилася 1939 року в штаті Нью-Мексико, де її батьки володіли мережею магазинів, зазначає The Guardian. У 1960-х вона стала учасницею програми підготовки жінок-астронавтів для польотів першої пілотованої космічної програми США. “Однак “Меркурій-13″ згорнули, і ніхто з її учасниць так і не відправився до космосу”, — пише видання.

Безос у своєму пості зазначив, що Фанк була кращою в програмі. Після цього вона працювала льотним інструктором, а пізніше стала першою жінкою-слідчим Федерального управління цивільної авіації (FAA) і займалася розслідуванням авіакатастроф.

“Ніхто не чекав довше неї. Прийшов час. Ласкаво просимо до команди, Уоллі. Ми раді, що ви полетите з нами 20 липня, як наш почесний гість”, — написав підприємець.

Суборбітальний політ триватиме близько 15 хвилин. Ракета New Shepard злетить з космодрому в Техасі, після відділення капсули з екіпажем розгінний щабель зробить вертикальну посадку, а капсула підніметься на висоту близько 100 км. Потім апарат спуститься на поверхню на трьох парашутах за декілька кілометрів від місця запуску.

Фото: cnbc.com

Тим часом Річард Бренсон стане одним з членів екіпажу першого пілотованого польоту Virgin Galactic. Політ заплановано на 11 липня, але точна дата залежатиме від погодних умов і підсумків технічних перевірок, йдеться у заяві компанії в Twitter.

“Приєднуйтесь до нас 11 липня, щоб спостерігати за нашим першим пілотованим польотом і початком нової космічної ери. Відлік пішов”, — зазначається у повідомленні.

Якщо запуск відбудеться, Бренсон на 9 днів випередить засновника Amazon і Blue Origin Джеффа Безоса, який планує відправитися в політ на створеному його компанією космічному кораблі New Shepard 20 липня.

Політ екіпажу Virgin Galactic пройде на кораблі Unity-22 — він злетить з літака-носія та підніметься на висоту 80 кілометрів над Землею. Учасники польоту проведуть кілька хвилин в умовах невагомості, а потім повернуться.

Якщо політ відбудеться Virgin Galactic вперше транслюватиме його на своєму сайті, у Twitter, Facebook і YouTube. “Після більш ніж 16 років досліджень, конструкторських робіт і перевірок Virgin Galactic стоїть на передовій нової галузі комерційного космосу, яка повинна відкрити космос для людства та назавжди змінити світ. Одна справа мріяти зробити космос більш доступним для всіх; зовсім інша — для неймовірної команди разом зробити цю мрію реальністю”, — зазначив Бренсон.

Virgin Galactic — перша у світі публічна компанія зі сфери космічного туризму. У листопаді 2020 року компанія анонсувала, що наприкінці першого кварталу 2021 року до космосу відправиться її засновник Річард Бренсон, після чого вона відновить продаж квитків.

Нагадаємо, квитки Virgin Galactic на космічні польоти коштують $250 тис., їх придбало вже 600 осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram