Новини
17 Червня 2019
1 584

Справи гречані: Експорт крупи зріс удвічі

Рентабельність виробництва гречки – низька, а основний постачальник крупи в Україну – Казахстан

Загальна площа посіву гречки у поточному році знизилася майже на 10%, повідомляє Рада з питань експорту продовольства (UFEB).

Так, посів уже виконано на 53,2%, що становить 51,9 тис. га від запланованої площі на 2019 рік.

“Гречка нині поступається за рентабельністю таким культурам як пшениця, кукурудза та соняшник. Основними виробниками є переробники та бджолярі, які вирощують гречку для підтримки власного бджільництва”, – зазначає експерт Ради з питань експорту продовольства Людмила Пасічник.

За підсумками чотирьох місяців 2019 р. показник виробництва гречаної крупи становив 24,54 тис. т, що на 26% більше показника минулого року.

Експортний обсяг за аналізований період зріс більше ніж вполовину (на 56%) до 3,85 тис. т. При цьому імпорт з січня по квітень 2019 р. склав 7,34 тис. т. Таким чином Україна імпортує вдвічі більше гречаної крупи, ніж експортує. А основним постачальником гречки до України є Казахстан.

Згідно даних Державної служби статистики, в квітні за гречку на внутрішньому ринку України платили 18,74 грн за 1 кг, тоді як ціна на рис за той самий період склала 24,4 грн/кг, а пшоняну крупу – 38,48 грн/кг.

З початку року ціна на гречку зросла на 8,3% (від 17,14 грн/кг до 18,74 грн/кг).

Як зазначають аналітики UFEB, внутрішній попит на гречку буде стабільно високим не лише через цінову доступність, але й через її популярність серед споживачів та бажаючих притримуватися здорового способу харчування.

Нагадаємо, Україна минулого року зібрала рекордний врожай – 70 млн т. Загалом, у 2018 р. було вироблено аграрної продукції на 850 млрд грн, а експортовано при цьому на $18,6. Частка присутності української продукції на ринках Європи збільшилась до 33,5%.

У листопаді 2019 року “СП Рісо Термінал” планує збільшити потужність діючого терміналу в морському порті “Чорноморськ” з 150 тис. т до 300 тис. т. У розвиток терміналу компанія інвестує $70 млн. За підсумком 5 місяців 2019 року групою терміналів компанії Risoil SA оброблено на експорт вже понад 1 млн т зернових.

Також, “Укрзалізниця” (УЗ) розглядає можливість розпочати експорт зерна як юридична особа, закуповуючи злакову культуру у фермерів. У компанії наразі прораховують можливість участі УЗ у закупівлі вантажу та перевезення його на експорт.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram