Бiзнес
12 Листопада 2019
970

Справа Бахматюка: Чому знову “заштормило” відомого бізнесмена

НАБУ затримало главу правління Райффайзен Банк Аваль. Як це пов’язано з власником банків-банкротів

Фото: Citynews

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали сім осіб, яких підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн кредиту, виданого Нацбанком у 2014 р. ПАТ “ВіЕйБі Банк” (VAB банк), повідомляє агенція Інтерфакс-Україна.

“Мова йде про колишніх і чинних посадових осіб Національного банку України, ПАТ “ВіЕйБі Банк” і приватних компаній, пов’язаних з кінцевими бенефіціарами “ВіЕйБі Банку”, — повідомляє НАБУ.

Контекст. Серед затриманих — голова правління “Райффайзен Банк Аваль” Олександр Писарук. У 2014-2015 рр. він був першим заступником голови Національного банку України Валерії Гонтаревої та відповідав за банківський нагляд.

Однак його відпустили в ніч на вівторок після оголошення підозри. Запобіжний захід оберуть у вівторок, повідомив екснардеп Сергій Лещенко.

Він також зазначив, що Писаруку інкримінують ч.5 ст.191 (привласнення або розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України.

“Мова йде про підготовку рішення правління НБУ про виділення 1,2 млрд грн рефінансування, яке було виділено на один з банків аграрного олігарха Олега Бахматюка — VAB Bank. У підсумку гроші були виведені з банку, а надані застави виявилися фікцією”, — уточнив Лещенко.

Дії Бахматюка. У свою чергу, власник агрохолдингів “Укрлендфармінг” і “Авангард” Олег Бахматюк після проведених 11 листопада затримань працівників VAB банку, який належав йому, та пов’язаних з ним компаній заявляє про незаконність поновлення кримінальної справи та звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням дати доручення вирішити конфлікт за столом переговорів.

Бізнесмен підкреслив, що готовий до залучення будь-яких зовнішньоекономічних радників, які мають досвід міжнародної роботи по реструктуризації та аудиту.

Як пише Економічна правда, аграрний бізнесмен Олег Бахматюк до останнього наполягав на тому, що його банки неправомірно були виведені з ринку Нацбанком.

Як відомо, раніше Олег Бахматюк володів двома банками — VAB Bank та КБ “Фінансова ініцітатива”. Обидва були визнані неплатоспроможними: перший — 20 листопада 2014 р., другий — 23 червня 2015 р.

Борги VAB Bank. Нацбанк порахував, що після цих подій у бізнесмена утворився борг на суму близько 38 млрд грн. З них 10,9 млрд – борг банків перед НБУ за отримане рефінансування (VAB Bank — 3,13 млрд грн, “Фінансова ініціатива” — 7,72 млрд грн)

Щоб повернути кошти, НБУ подав на Бахматюка як власника банків в суд п’ять позовів. Це було зроблено для того, щоб стягнути з бізнесмена заборгованість за персональними договорами поруки. Проте досягти цього так і не вдалось.

Адже, у 2015 р. був ухвалений закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб”, який посилив  відповідальність топ-менеджерів та власників банку за доведення його до неплатоспроможності.

Але, правоохоронці гальмували такі справи. Нікому не вдавалось довести хоча б одну справу до кінця і пояснити, як кошти виводились з фінустанов.

Поліція, яка уже розслідувала зловживання у VAB Bank, частину доказів випадково втратила: сто томів кримінальної справи зберігалися у підвалі стороннього підприємства і були затоплені. Однак, ситуація змінилась, коли у справу втрутилось НАБУ.

Розслідування НАБУ. Справу Бахматюка Антикорупційне бюро почало розслідувати в жовтні 2016 р. Детективів зацікавив факт виділення НБУ у жовтні 2014 р. 1,2 млрд грн VAB Bank як стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

Гарантією повернення кредиту повинні були стати активи банку — комерційна нерухомість у Києві та Харкові, а також майно власників установи. Але це майно взагалі не покривало отриману суму рефінансування.

Як з’ясувалось, у банку підробили висновки про вартість майна, яким забезпечувався кредит, зазначивши завищені цифри. Банк також не надав НБУ програму фінансового оздоровлення, тобто детальний план використання кредиту для подальшої роботи установи. Нібито, без цієї програми Нацбанк не мав права надавати позику.

Із судової ухвали випливає, що гроші виводились з банку трьома шляхами:

• Банку несподівано згадали, що мають борг перед кіпрською фірмою. Одразу після отримання кредиту регулятора банк переказав $45 млн (680 млн грн) на рахунки компанії Quickom Limited.

Куратор від Нацбанку, який контролював усі фінансові операції VAB Bank, цього, начебто не помітив. Хоча Quickom Limited була не звичайним “позичальником”, а контролювалася самим Бахматюком. Виходить, що борг сплатили самі собі.

• Далі VAB Bank повернув 380 млн грн депозитів Тростянецькому м’ясокомбінату і фірмі “Свiтанок”, які контролював Олег Бахматюк. Хоча, як зазначило видання, тоді діяла заборона НБУ на дострокове повернення депозитів пов’язаним компаніям.

• Решту грошей вивели через зняття готівки. Звичайні ж вкладники не могли забрати свої гроші. Вони отримували по 1 тис грн на день через касу банку.

Нагадаємо, Національний банк України за 9 місяців 2019 р. отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,9 млрд грн. Ця сума здебільшого складається з коштів, що надійшли від реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб заставного майна (активів).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram