Бiзнес
16 Грудня 2020
2 459

Spanx: Як підприємниці з США вдалося зробити бізнес на жіночій білизні

Історія Сари Блейклі, яка вже 20 років завойовує серця мільйонів прихильниць у всьому світі

Цього року відома американська компанія Spanx, що випускає коригуючу спідню білизну для жінок, а також інший одяг та аксесуари зі стягуючим ефектом, святкує 20-річчя.

ЇЇ засновниці та єдиній власниці Сарі Блейклі вдалося допомогти мільйонам жінок у всьому світі відчути впевненість у собі та щодня мати бездоганний вигляд.

Проте чимало з клієнток компанії навіть і не здогадуються, як підприємниця досягла успіху, впізнаваності, реалізувала свої найзаповітніші мрії, заробила мільярд доларів і стала наймолодшою ​​жінкою-мільярдером, маючи на старті кар’єри всього декілька тисяч доларів разом із “паршивою роботою та божевільною ідеєю”.

Наразі Сарі 49 років. Товари марки Spanx успішно продаються у 11,5 тис. магазинів у 40 країнах світу, в Україні реалізуються деякими інтернет-магазинами. У 2012 році Forbes назвав Блейклі наймолодшою ​​жінкою-мільярдером у світі, яка самостійно заробила свої статки, і включив її до списку 100 найбільш впливових жінок планети. 

Виникла ідея — реалізуй 

Винахідлива підприємниця родом з невеличкого містечка американського штату Флорида. Любов до творчості їй передалася від матері, яка за професією була художницею, а хист вправно вирішувати справи та не здаватися у складних ситуаціях — від батька, який мав престижну спеціальність юриста.

Джон Блейклі часто, сидячи за обіднім столом, ставив незвичайне питання своїм дітям: “Що у вас останнім часом не вийшло?”. При цьому він ніколи їх не лаяв, а тільки хвалив за докладені зусилля та допомагав винести уроки з негативного досвіду.

Такий підхід повністю змінив ставлення Сари до невдач. Пізніше, коли їй вдалося досягти успіху, вона зазначала, що справжній провал — це коли спроба домогтися успіху навіть і не робиться. А уміння не пасувати перед прорахунками та відмовами тільки допомогли, коли дівчина шукала виробників і дистриб’юторів для своєї лінії коригуючої білизни.

По закінченню коледжу Блейклі планувала продовжити справу батька, але мрія поєднати життя із законодавством не здійснилася. Елементарно — Сара двічі провалила вступні іспити. Романтичні фантазії про діловий одяг, судові справи та захист клієнтів перетворилися на костюми мультиплікаційних героїв у Діснейленді, куди вона влаштувалася зазивальницею.

Однак завдяки своїй відкритості та впертості Блейклі з часом знайшла роботу у досить успішній компанії, яка займалася реалізацією техніки для офісів. На посаді продавця факсових апаратів Сарі вдалося стати одним із найкращих торгових представників. А у 27 років їй запропонували проводити тренінги та семінари для персоналу компанії у різних містах США.

Здавалося, чого ще потрібно, але тут, як кажуть, втрутився щасливий випадок. Якось Блейклі отримала запрошення на вечірку після одного із семінарів. Для бездоганного вигляду вона вирішила одягнути коригуючу білизну, але зіштовхнулася з проблемою — всі еластичні колготки, що існували на той час у продажу, мали жахливий вигляд і ще гірше носилися.

Тоді Сара, яка на все у житті дивилася творчим поглядом вирішила відрізати від звичайних колготок стопу та одягнула їх під своє вбрання, як коригуючу білизну. Виглядало це непогано, але насправді носилося дуже не зручно.

Сарі знадобився деякий час аби зрозуміти, чому це так. Насправді все було просто — виробництвом подібного роду білизни займалися чоловіки. Вони робили акцент на зовнішності, але не могли вловити поняття жіночої конституції. До того ж коригували вироби не на живих моделях, а на манекенах, які зі зрозумілих причин не могли вказати про недоліки.

А ще Блейклі дослідила, що ступінь стягування однакова, чого не повинно бути, бо для жіночої талії єдиний розмір пояса є недопустимим. Тому вона пообіцяла сама собі, що не дивлячись ні на що самостійно розробить зразок жіночої коригуючої білизни.

Весь наступний рік Сара паралельно з основною роботою в офісі вивчала техніки, тканини, схеми виробництва, попит на ринку. У результаті своїми руками розробила прототип колготок, про які мріяла — зручні та гарні на вигляд.

Шукати вихід — попри все

Як виявилося — замало просто розробити продукт. На той час жодна із фабрик не була зацікавлена у пропозиції молодої підприємниці. Усі, до кого б вона не зверталася ввічливо відмовляли, оскільки вважали — таке ніхто й ніколи не купуватиме.

Однак Сара не звикла здаватися. Вона стукала в усі двері, й одного разу їй все ж таки відчинили. Продукцією зацікавився співвласник компанії Highland Mills — батько двох дочок. Саме їм бізнесмен розповів про Сару та її коригуючу білизну, а у відповідь почув схвалені відгуки та заклики негайно розпочати виробництво пробної партії.

Сама бізнесвумен зазначає, що саме в той момент усвідомила — поганих бізнес-ідей не буває. Потрібно лише правильно піднести свій задум і знайти людей, які захочуть займатися його розвитком.

На шляху до слави

Під час робочого процесу Сара внесла декілька інноваційних ідей, які тільки додали балів майбутнім виробам Spanx. Для початку уся білизна вироблялася згідно з розмірною сіткою, на відміну від конкурентів, вироби яких не завжди відповідали необхідним стандартам.

А ще — вона відмовилася від випробувань на манекенах й повністю довірилася простим жінкам, які на собі приміряли, носили та ділилися враженнями від білизни, підказуючи, які корективи варто внести.

Сара стверджує, що й досі прислухається до думок покупців, які носять її білизну. Адже саме вони — найкращий орієнтир, чи рухається вона у потрібному напрямку. До речі, багато співробітниць компанії Spanx вважають за краще носити бренд, який випускають.

Наступний етап Сара також долала зі складнощами, бо коли у 2000 році 29-річна американка шукала повіреного, аби запатентувати винайдені нею стягуючі колготи, юристи вважали її за божевільну.  Сара не впала у відчай та вирішила самостійно розібратися у деталях патентної справи та скласти всі необхідні документи.

Крім того, вона зекономила за юридичне оформлення $5 тис., які на той час не могла собі дозволити витратити просто так. У підсумку послуги юриста обійшлися їй всього у $700, ще $300 пішло на реєстрацію торгової марки Spanx і $150 — на те, щоб відкрити фірму.

До речі, упаковку для своєї продукції Сара також розробила сама, повністю відійшовши від наявних канонів — бежевий колір замінила на червоний. А сам макет виготовляла три місяці на комп’ютері друга і, в кінцевому результаті, все ж таки отримала бажаний результат.

Вихід на ринок і зустріч з Опрою

Щоб збути свій товар Блейклі добилася зустрічі з керівником одного з найбільших офісів закупок Америки. Підприємниці пощастило і тут, адже босом була жінка. Сара змогла наочно продемонструвати якість і зручність білизни Spanx.

Авантюрна леді не зупинялася. Вона не просто таємно відвідувала магазини, але й переміщувала свої товари на передній план. А ще просила подруг голосно та прилюдно розпитувати у продавців про продукцію від Spanx, звертаючи на неї увагу покупців.

В одному з інтерв’ю Блейклі зазначала, що протягом роботи над брендом, її надихала популярна американська телеведуча Опра Вінфрі. Якось, коли вона впала у відчай, на очі потрапила передача Опри, в якій теледіва роздумувала про те, наскільки непрактична сучасна білизна та колготи. Сара сприйняла це за знак і з новими силами продовжила свій проєкт.

Пізніше на знак подяки, Блейклі відправила Опрі комплект Spanx. Остання, своєю чергою, включила продукт до списку найкращих речей 2000 року та відправила до Сари свою знімальну групу, яка приїхавши за адресою, була здивована маленьким колективом і відсутністю повноцінної фабрики. Тому процес виробництва був злегка прикрашений, і навіть сусіди стали акторами для фільмування.

Репортаж здійснив фурор і продажі значно зросли. Колготи надійшли на реалізацію у такі великі мережеві універмаги як Bloomingdales, Saks і Bergdorf Goodman. А незабаром у компанії з’явився й інтернет-сайт.

А ще Сара взяла участь у шоу Річарда Бренсона. Перемогти їй не вдалося, а от отримати досвід і вкотре розповісти світові про свій винахід — якраз. Також Блейклі самостійно знімається у рекламних акціях товару.

Серед інших цікавих фактів із життя та історії розвитку бізнесу Spanx те, що начерки для патенту належать матері Сари, яка є художницею за фахом. Бабуся засновниці постійно надавала їй слушні поради, подруги працюють маркетинговим директором і менеджером у сфері реклами, хоч і не мають спеціальної освіти. А як подяку Опрі Вінфрі, Сара пожертвувала ще й $1 млн до її Фонду.

Для багатьох американок вона є ідолом і прикладом для наслідування. Сара з гумором підходить до справи, реклами, вміє посміятися над собою. Усі ці чинники позитивно позначаються на її іміджі. Розпочавши з одного самостійно сконструйованого виробу, бізнесвумен вдалося збільшити асортимент до двохсот позицій. Тепер випускаються не тільки колготи, але й купальні костюми, боді, бюстгальтери, шорти, спортивний одяг і навіть декілька моделей для чоловіків.

Виручка компанії неухильно збільшується. У списку Forbes її рентабельність оцінена у 20%, а вартість бізнесу досягла вже понад $1 млрд. Сара Блейклі єдина засновниця, тому їй вдалося свого часу стати однією з наймолодших мільярдерок у світі.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram