Новини
16 Вересня 2021
866

SpaceX вперше запустила на орбіту повністю цивільний екіпаж

Команда підніметься вище МКС й близько трьох діб обертатиметься навколо Землі

Космічна компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX запустила на орбіту перший екіпаж, що складається тільки з космічних туристів — на борту немає жодного професійного космонавта. Це сталося у четвер, 16 вересня, о 3:02 за київським часом.

“За планом четвірка “цивільних астронавтів” підніметься на висоту 575 км над землею”, — зазначено на сайті SpaceX. Ця орбіта вище, ніж орбіти Міжнародної космічної станції (420 км) і телескопа “Хаббл” (540 км).

“На цій висоті Crew Dragon облітатиме Землю кожні 90 хв на швидкості приблизно 27360 км/год — приблизно у 22 рази швидше за швидкість звуку”, — пише агенція Reuters.

Загалом політ займе три доби від старту до приземлення в Атлантичному океані. Астронавти знаходяться в багаторазовому космічному кораблі Crew Dragon Resilience, до космосу його виведе також багаторазова ракета Falcon 9. Ракета стартувала з космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді.

Команду астронавтів очолює мільярдер Джаред Айзекман. Forbes USA оцінює його статки у $2,4 млрд. Айзекман — засновник і гендиректор платіжної компанії Shift4 Payments. Згідно з інформацією на сайті американського Forbes, вона забезпечує транзакції третини ресторанів і готелів у США. У 2020 році компанія стала публічною, в Айзекмана залишилося 38%.

SpaceX називає Айзекмана досвідченим пілотом. Три інших члени екіпажу — інженер, ветеран ВПС Кріс Земброскі, учений-геолог Шиан Проктор і асистент лікаря Хейлі Арсено.

Reuters писав, що Айзекман виплатив за політ всіх чотирьох пасажирів невідому, але “ймовірно велику” суму. “Одна з цілей польоту — залучити пожертвування дитячій дослідницькій лікарні в Мемфісі на суму $200 млн”, — зазначається на сайті SpaceX. Хейлі Арсено, одна з членів екіпажу, співробітниця цієї лікарні.

Нагадаємо, у липні на кордон космосу злітав мільярдер Річард Бренсон, а за ним — засновник Amazon Джефф Безос. Бренсон піднявся на апараті його космічної компанії Virgin Galactic на висоту близько 88,5 км. Безос на кораблі його компанії Blue Origin досяг висоти приблизно 106 км над землею. Польоти обох мільярдерів продовжилися в сумі близько години, а у невагомості вони перебували лише кілька хвилин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram