Новини
6 Травня 2021
822

Space Aged: Пляшка вина з космічної станції може бути продана за $1 мільйон

У листопаді 2019-го на МКС було відправлено 12 пляшок Pétrus врожаю 2000 року

Аукціонний дім Christie’s виставив на продаж пляшку французького вина Pétrus, яка понад рік перебувала на Міжнародній космічній станції (МКС). Представники Christie’s очікують, що її вдасться продати за $1 млн, повідомляє The New York Times.

У листопаді 2019 року на МКС було відправлено 12 пляшок Pétrus врожаю 2000 року. Вино було на орбіті понад 400 днів і пройшло шлях близько 300 млн км. За даними Christie’s, вантаж повернувся на Землю в січні цього року на борту космічного корабля SpaceX.

Проект профінансувала приватна компанія Space Cargo Unlimited, яка вивчає вплив невагомості на харчові продукти й здоров’я людини. На аукціоні продадуть тільки одну “космічну пляшку” з 12. Ще три були раніше відкриті для дегустаторів, а решта вісім вирішили зберегти для подальшого вивчення.

Крім пляшки, що побувала у космосі, покупець отримає виготовлену на замовлення валізку, декантер, стакани, штопор, зроблений з метеорита, а також другу, “земну” пляшку Pétrus врожаю 2000 року. За словами представника Christie’s Тіма Тріптрі, завдяки цьому покупець зможе порівняти смак.

Як стверджує Space Cargo Unlimited, після перебування вина в космосі його смак змінився. На сайті компанії позначені кілька особливостей, які, як стверджується, виявили дегустатори. Наприклад, вони відзначали різницю в кольорі. Зокрема, “космічне” вино, за їхніми словами, мало відтінок червоної цегли.

Кошти, виручені від продажу вина з МКС, будуть спрямовані на проведення нових експериментів у космосі, заявив глава компанії Space Cargo Unlimited Ніколя Гом. За його словами, проект з вивчення наслідків невагомості повинен допомогти появі “сільського господарства і харчових продуктів, які завтра знадобляться на Землі”, пише BBC.

“Ця пляшка Pétrus урожаю 2000 року знаменує собою важливий крок на шляху до глибшого розуміння процесу дозрівання вина”, — вважає Тім Тріптрі.

Ціна звичайної пляшки Pétrus урожаю 2000 року, що побувала в космосі, в середньому становить близько $6 тис. Французьке виноробне господарство Pétrus виробляє близько 30 тис. пляшок на рік. Вино вважається одним із найдорожчих і престижних у світі.

Нагадаємо, на краудфандинговій платформі Kickstarter запустили кампанію зі збору коштів на духи Eau de Space. Грунтуючись на спогадах астронавтів, парфумери створили “той самий” аромат космосу. Довгий час NASA тримало формулу аромату в таємниці, але тепер Omega Ingredients робить його доступним для всіх.

Як писали раніше Investory News, згідно з дослідженням Базельського університету у Швейцарі, цінник таки впливає на сприйняття смаку вина. Докладніше за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram