Новини
29 Жовтня 2020
926

Союз джентельменів: Mercedes-Benz стане власником 20-вісотковї частки в Aston Martin

Після такого повідомлення акції британського автовиробника злетіли на 15%

Компанія Aston Martin Lagonda проведе масштабну програму рефінансування, в рамках якої залучить £1,3 млрд ($1,69 млрд) від інвесторів, повідомляє компанія. Одним із інвесторів, які візьмуть участь у цій програмі, є компанія Mercedes-Benz.

В обмін на фінансову допомогу вона збільшить свою частку в британського виробника люксових автомобілів і отримає право призначати свого представника в раду директорів Aston Martin.

За умовами угоди Mercedes-Benz розширить існуюче партнерство з Aston Martin і надасть британській компанії технології виробництва гібридних автомобілів і електромобілів на суму £286 млн ($372 млн). При цьому Mercedes-Benz протягом трьох років поетапно буде нарощувати свою частку в Aston Martin з нинішніх 2,3% до 20%, ставши другим за величиною акціонером.

Крім того, допомогу британській компанії нададуть інвестиційна компанія Zelon Holdings, хеджевий фонд Permian Investment Partners, а також основний акціонер компанії — канадський мільярдер Лоренс Стролла, який на початку цього року став співвласником і виконавчим головою Aston Martin в рамках попереднього раунду фінансової допомоги.

При цьому консорціум Стролла залишиться найбільшим акціонером компанії з часткою 25%. Шляхом отриманої зараз допомоги Aston Martin зможе рефінансувати наявні кредити й збільшити грошову подушку до £500 млн.

Планується, що до 2024 р. компанія зможе продавати до 10 тис. автомобілів на рік, з яких 30% будуть гібридними моделями. Торік Aston Martin продала всього 5862 автомобіля.

Нинішня програма рефінансування за задумом керівництва Aston Martin повинна остаточно допомогти впоратися зі стійким проблемним періодом, який розпочався після розміщення акцій на біржі у 2018 р. та посиленням в умовах пандемії коронавірусу.

Після повідомлення компанії про програму рефінансування 28 жовтня її акції почали рости. На відкритті торгів у Лондоні того ж дня вони злетіли майже на 15%.

Нагадаємо, на початку 2020 р. Aston Martin відзвітував про збитки до оподаткування у розмірі £104,3 млн. Автовиробник відклав на п’ять років плани з електрифікації своєї лінійки.

Тим часом Mercedes-Benz взяв на себе зобов’язання досягти до 2040 р. вуглецевої нейтральності своєї діяльності. Компанія приєдналася до ініціативи The Climate Pledge, проголошеної Amazon минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram