Новини
25 Січня 2019
3 249

Солодкий бум-2018: кондитерський ринок показав приріст на 25%

Причина зростання продажів в тому, що кондитерські компанії досить стримано піднімали ціни на продукцію

Протягом усього минулого року на ринку FMCG України спостерігалося стабільне зростання продажів кондитерських виробів. Обсяг ринку солодощів в грошовому значенні зріс на 25,1% і досяг рівня 20,5 млрд грн. Обсяги проданого продукту зросли на 14,5% до 146 млн т. Найвищий показник продажів в FMCG показала тільки категорія дитячого харчування.

Про це розповів керівник групи по роботі з виробниками продуктового і непродуктового ринків Nielsen Україна Ростислав Степанчук, пише Delo.ua.

Причиною такого успіху стало те, що кондитерські компанії повільно піднімали ціни на продукцію та активно рекламували свій продукт. На зростання також вплинуло перерозподіл переваг покупців в різні сегменти.

Серед кондитерських виробів найбільшою популярністю в українців користуються шоколадні плитки (частка в грошовому значенні 26,6%), печиво (19,5%) і вагові шоколадні цукерки (17,3%). Більш того, шоколадні плитки входять в ТОП-3 категорій за вкладом до загального зростання продовольчого сектора FMCG, зазначив Ростислав Степанчук.

Виробники також стали більш уважними до самого продукту. Якщо раніше бренди активно управляли ціною за рахунок зменшення ваги шоколадки, обсягу упаковки або рецептури, то сьогодні такі кроки можуть негативно позначитися на репутації компанії і продажах. Покупці стали перевіряти, який відсоток какао вказано на упаковці, перераховують ціну на кількість грам і порівнюють з іншими пропозиціями.

Виробникам довелося поміняти тактику. Вони почали пропонувати плитки з наповнювачами, в яких велика частина шоколаду замінена більш дешевим компонентом. В свою чергу, споживач сприймає такий продукт як більш економний варіант солодкого і можливість пробувати різні смаки.

У печива і бісквітах також ростуть альтернативні сегменти. Частка печива з добавками значно зросла.

Як звернув увагу Ростислав Степанчук, продаж цукерок залежить від свят. Вагові цукерки є незмінним атрибутом Нового року і Великодня. А цукерки в коробках – найпоширеніший знак уваги для колег, рідних і просто знайомих практично на будь-яке свято. Тож, близько 50% продажів цукерок у коробках доводиться на період новорічних свят та 8 Березня. Так наприклад, у перший тиждень Великодня продається вдвічі більше вагових цукерок, ніж за літній місяць.

Варто зазначити, що ключовими каналами збуту кондитерських виробів є гіпер – і супермаркети, а найбільш динамічними – мінімаркети.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram