Новини
21 Грудня 2021
969

Собор Паризької Богоматері почали відбудовувати наново: Не всі раді реставрації

На думку незадоволених, переосмислення інтер’єру можуть пам’ятку “зробити Діснеєм”

Очікується, що у 2024 році собор Паризької Богоматері в Парижі знову відчинить свої двері. Хоч це й має бути приводом для святкування, не всі у захваті від початку реконструкції, пише Smithsonian Magazine. План з переосмислення інтер’єру культової споруди був зустрінутий критикою та протидією з боку низки парижан, які вважають, що ці зусилля можуть пам’ятку “зробити Діснеєм”.

Комісія з національної спадщини та архітектури Франції погодилася просувати стратегію Паризької єпархії, згідно з якою в інтер’єрі будівлі будуть твори сучасного мистецтва, нові світлові ефекти та проєкції цитат із Біблії на стінах деяких каплиць.

Це все — відступ від більш консервативного декору, який століттями визначав це місце, якому 850 років. Ще план дозволить переставити понад 2 тис. предметів меблів, щоб відвідувачі могли пересуватися вільніше.

Зміни можуть здатися незначними, але їх було достатньо, щоб спонукати понад сотню мистецтвознавців та істориків підписати відкритий лист із виступом проти змін та звинуваченням організаторів у використанні масштабного проєкту реставрації для проведення небажаних змін у Нотр-Дамі.

Ця зміна, за словами критиків, “повністю спотворює декор та літургійний простір” та загрожує повторити інші культурні оновлення, в яких “дурість суперничає з кітчем”.

Комісія відхилила деякі елементи пропозиції, зокрема прохання видалити деякі статуї святих, і запитала, чи варто замінити дерев’яні стільці новими лавами.

Очікується, що Нотр-Дам із декоративним підсвічуванням (або без нього) знову зустріне публіку до літніх Олімпійських ігор 2024 року в Парижі, які відбудуться в липні. У місті запланована масштабна церемонія відкриття, зокрема парад човнів уздовж річки Сени, які пройдуть повз Нотр-Дам, Лувр та Ейфелеву вежу.

Нотр-Дам спалахнув 15 квітня 2019 року. Пожежа тривала понад 12 годин, в наслідок чого повалилися шпиль і третина даху. У прокуратурі вважають, що причиною займання могла стати несправність електропроводки або непогашена цигарка.

На реставрацію собору Паризької Богоматері зібрано €830 млн пожертвувань.

Перший етап, що символізує початок реставрації шпилю собору Паризької Богоматері, розпочався у Франції — на заході країни восени почали розпилювати вісім дубів, чия деревина буде використана для відновлення всесвітньо відомого храму, який постраждав від пожежі понад два роки тому. Ці столітні дерева висихатимуть 1,5 роки, перш ніж їх можна буде використовувати.

Пожежа знищила унікальний дерев’яний каркас даху з восьмисотлітніх дубових балок, кожна з яких була виготовлена ​​з одного ствола дерева.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram