Бiзнес
4 Лютого 2022
3 643

Слово року від українських бізнесменів

Investory News поцікавилися результатами роботи та досягненнями підприємців

За версією Оксфордського словника слово 2021 року — “вакцинація”, за версією Кембридзького — “наполегливість”. Investory News поцікавилися в представників українського бізнесу — яке слово найкраще схарактеризувало рік, що минув особисто для них та їхнього бізнесу?


Алла Сав’юк, президент Всеукраїнської Асоціації Фінансових Компаній

У 2021 році бізнес вступив у другий рік пандемії COVID-19. Безперечно, світ змінився і компанії добре засвоїли урок “адаптуйся або йди”. У час, коли географічні кордони вже не мають вирішального значення, бізнес прагне по максимуму використати переваги цифрової трансформації, інвестуючи в штучний інтелект та інші технології, які допоможуть конкурувати й досягати успіху в сучасному невизначеному економічному кліматі.

Водночас небанківський фінансовий ринок в Україні паралельно складає іспит на другий виклик — докорінну зміну регуляторного середовища. Уявіть: ви звикли жити у середовищі за певними правилами гри, розробили бізнес-стратегію з урахуванням чинних умов, а тут раптом: “Усе чудово, але все треба переробити”. Так для небанків розпочалася докорінна трансформація всіх бізнес-процесів.

Що ж стало причиною наймасштабнішої трансформації небанківських фінансових установ? У 2021 році докорінно оновилося законодавче поле. Ухвалено базові закони для всього небанківського сектору — закон “Про фінансові послуги та фінансові компанії”, закон “Про платіжні послуги”, “Закон про страхування”, закон “Про захист прав боржників при врегулюванні простроченої заборгованості” тощо.

Хоча не всі закони ще набрали чинності, проте процес трансформації ринку по кожному з них запустився і бізнесу потребується гнучкість, аби успішно підлаштуватися під нові вимоги й водночас зберегти свою ефективність і клієнтів.

Наприклад, 2021-го визначено правовий статус колекторського бізнесу та встановлені жорсткі правила гри під час роботи зі стягнення простроченої заборгованості. Національний банк України здійснює суворий нагляд за кредиторами та колекторськими компаніями стосовно дотримання всіх вимог законодавства.

Докорінно трансформувався і захист прав споживачів фінансових послуг. Регулятор (НБУ) ухвалив низку нормативно-правових актів у цій сфері (наприклад, вимоги до реклами, умов надання послуг, додаткові вимоги до договорів, розкриття інформації тощо) й наразі небанки активно працюють над приведенням у відповідність своєї діяльності.

Змінюються підходи до роботи з клієнтами, компанії шукають нові ніші й розвивають продукти, прагнуть краще почути свого клієнта та запропонувати йому найкращий сервіс. Настав час чесної та прозорої конкуренції за клієнта якістю сервісів і технологічності.

Все це призводить, до трансформації мислення топменеджменту та власників бізнесу. Питання вже не тільки в тому, як успішно подолати кризу COVID-19, захиститися від можливих політичних та економічних коливань, а як віднайти внутрішню особисту стійкість і відкрити нові можливості у мінливому законодавчому середовищі, реалізувати потенціал там, де конкуренти бачать лише проблеми та по максимуму використати наявні ресурси.

Нові умови — це найкраща школа антикризового управління й ті, хто успішно трансформують свій бізнес, безперечно увійдуть до списку найуспішніших підприємців.

Вважаю, що людина повинна постійно розвиватися. Тому для мене особисто 2021 рік також асоціюється зі словом “трансформація”. Змінилися цінності та пріоритети, я зовсім по-іншому стала ставитися до подій та людей. Неважливо, що стало причиною змін, головне — результат. Для мене — це якісна трансформація, яка є шляхом до успіху у всіх сферах життя.

Вікторія Пархоменко, гастроексперт, ресторатор, лідерка SlowFoodKiev

Головне слово 2021 року для мене — “щирість”, а в моєму бізнесі ще й “привітність” і “гостинність”. І не має значення, куди ти зайдеш на обід — до дорогого ресторану чи міського кафе. Коли люди приходять повечеряти та відчувають справжню доброзичливість зі сторони кухарів та офіціантів — вечеря стає особливою.

Люди дедалі частіше замислюються про свій спосіб життя і насамперед здоров’я. Наразі їжа, приготовлена ​​із сезонних, корисних та якісних продуктів здається більш привабливою, а популярними стають заклади, де можна таку зрозумілу, смачну та водночас витончено подану їжу замовити за невелику вартість.

Ще одне слово — простота. А також соціальна відповідальність й усвідомлене споживання. Ми стаємо більш усвідомленими у питаннях утилізації харчових відходів та допомоги нужденним. Відмовляємося від кліток і продуктів насильства над тваринами (фуа-гра, наприклад). Саме минулого року кухарі серйозно задумалися про навколишнє середовище та вплив продовольчої галузі на планету.

Вадим Анциферов, інвестор, співзасновник і президент міжнародних компаній GoMage і Sellbery 

2021 рік схарактеризував себе роком поліпшення якості обслуговування клієнтів, зростання компанії як у фінансовому плані, так і щодо зміни процесів.

Зростання було зумовлене завдяки правильному розумінню того, що eCommerce ринок як ніколи потребує послуг наших компаній, адже всі опинилися в умовах пандемії. Ми швидко це усвідомили та не помилилися.

Світ, безумовно, змінився й було це пов’язано насамперед з тим, що після шоку ковідної пандемії 2020-го, коли просідали показники виторгу через невизначеність розвитку, страху клієнтів, що буде далі — відбувся сплеск на послуги з розробки eCommerce проєктів.

Усе тому, що кожен наш клієнт розумів — переведення всіх своїх бізнес-активностей онлайн, трансформація бізнесу від офлайн до онлайн — не просто віяння часу, а необхідність виживання, а за ним і подальшого розвитку.

Тут є один принцип, який я повторюю собі та колегам: ти або змінюєшся, шукаєш нові можливості на ринку, які вічно змінюється, або йдеш з нього. Необхідні швидкі зміни у роботі наших клієнтів показали, що ми маємо пропонувати швидкі й недорогі рішення. Це передбачало зміни у свідомості та процесах компанії.

Зміна свідомості — процес не швидкий і не всі були до нього готовими, тому ми відмовлялися від тих, хто гальмував наш розвиток, замінюючи їх новими колегами, які готові змінювати компанію разом. Адже на кожному етапі розвитку потрібні люди абсолютно з різними навичками: хтось здатний зростати та йти далі, хтось не готовий вийти із зони комфорту і йому простіше залишатися у звичному для нього середовищі.

Таким чином, ми отримали підвищений попит на наші послуги, зростання виторгу, а разом з ними й зростання витрат у зв’язку з безпрецедентним попитом послуг програмістів на ринку. В умовах високої конкуренції це зазвичай спричиняє підвищення вартості оплати праці, що й сталося минулого року.

2021-й можна воістину назвати роком колосального зростання компанії як в якісному, так і в кількісному сенсі. А девізом року я б назвав — “міняйся чи забирайся геть!”.

Ольга Вінгловська, адвокат, керуючий партнер Alstellar Law Firm

Досить не просто весь 2021 рік вмістити в одне слово. Для бізнесу він став роком демоделізації, гнучкості, свободи, трансформації та переходу в онлайн. Але якби довелося обирати лише одне слово, ним стало б “трансформація”.

2020-й показав, що ми дуже застрягли у своїх шаблонах і прив’язалися до певних моделей поведінки в житті та бізнесі: моделі відпочинку, ведення бізнесу, життя — через що стали занадто вразливими.

Слідом за усвідомленням того, що світ змінився, прийшло й усвідомлення того, що моделі поведінки застаріли та вимагають термінового апгрейду, у зв’язку з новими обставинами.

Наприклад, неприпустима раніше для офлайн-бізнесу модель дистанційної роботи 2021 року стала нормою. Ті компанії, які почали адаптуватися й хоча б частково застосовувати її до себе — менше постраждали від наслідків локдаунів. І навпаки — ті, що застрягли в старій моделі ведення бізнесу без грошових заощаджень, як подушки безпеки, — не змогли пережити паузи.

Те саме стосується й особистих трансформацій, прихильності до певних видів відпочинку та проведення часу — ресторани, галасливі багатолюдні заходи, відкриті кордони та подорожі до будь-якої точки світу змінилися доставкою їжі онлайн, зумами й відпочинком у межах країни.

І хоча можливості відвідувати ресторани та подорожувати практично повністю відновилися, деякі зміни все-таки були внесені до нашого повсякденного життя. А саме — ретельне тестування події на безпеку та важливість.

Тепер, перш ніж кудись йти чи летіти, нам доводиться себе перепитувати, а чи справді це для мене безпечно та важливо? Після первинного тестування в нашому повсякденному житті вкоренилася ще низка питань: а чи відкриті межі, які умови відвідування готелів і ресторанів й так далі.

Таким чином, особисто для мене та для мого бізнесу 2021 рік став роком трансформації, переходу від зовнішнього до внутрішнього. Змістився фокус уваги на найнеобхідніше, на побудові нової моделі бізнесу та її адаптації до сучасних умов, на позбавлення всього зайвого, що може призвести до будь-яких уповільнень і зупинок у бізнесі.

А також розумінні, що всі наші кордони суттєво розмилися, що немає жодних моделей, що єдина правильна модель — це гнучкість та прийняття нових обставин. Адже щоб тільки залишатися на місці, треба бігти з усіх ніг, а щоб кудись потрапити — бігти як мінімум удвічі швидше!

Дмитро Богодухов, засновник групи компаній AccessFinance (CardService, CreditService, FastFinance, BizFinance)

Слово, а точніше словосполучення 2021 року в Україні — це “приватний інвестор”. Саме минулого року велика кількість українців остаточно усвідомили, що дохідність звичайного розміщення коштів на депозитах не перекриває навіть рівня інфляції, а банальне придбання нерухомості, з урахуванням високих поточних цін на неї, також вже перестало бути вигідним.

Інвестування стало модним трендом, особливо серед молоді — дедалі більше людей почали цікавитись світовими фондовими ринками, альтернативними інвестиціями в Україні. Нове покоління інвесторів хоче шукати нові, цікаві, унікальні можливості, певним чином самореалізовуватись шляхом здійснення продуманих та ефективних інвестиційних рішень.

Наразі вже тисячі людей обговорюють в спеціалізованих чатах інвестиції в цінні папери — акції та облігації, таксопарки й автомобілі під викуп, вкладення коштів у приватний бізнес, P2B-інвестиції. З’явились освітні програми, професійні консультанти й управляючі компанії, які системно почали обслуговувати нове покоління інвесторів.

Новим трендом також стала поява інвестиційних клубів для масового “роздрібного” інвестора — майданчиків, які здійснюють попередній відбір інвестиційних пропозицій, надають можливість обговорювати між своїми членами їх переваги та недоліки, ділитись інвестиційним досвідом.

Ми безпосередньо відчули цей тренд на власному бізнесі — обсяги розміщення облігацій компаній нашої групи серед приватних інвесторів значно зросли проти попереднього року. Очікуємо на зростання й у 2022 році — за умови зменшення негативного впливу пандемії та зниження політичної напруги обсяги приватного інвестування в Україні можуть зрости в декілька разів.

У світовому масштабі слово року — “інфляція”. Світ вже давно не бачив такого стрімкого зростання цін, яке в деяких країнах почало вимірюватись двозначними цифрами. Причини цього очевидні — необхідність “накачки” економік грошима для полегшення впливу карантинних обмежень, а от наслідки в довгостроковій перспективі оцінити поки що складно.

Насамперед це знову ж таки призводить до переоцінки перспектив інвестиційних інструментів, оскільки дохідність багатьох з них з урахуванням рівня інфляції стала від’ємною. Певним чином це вплинуло й на стрімке зростання фондового ринку 2021 року, який досяг історичних максимумів. Але водночас сформувало й максимальний рівень невизначеності щодо його подальших перспектив цього року — думки аналітиків максимально поляризувались від “бульбашка, яка лусне”, до “зростатиме так швидко й надалі”.

Ну і, звичайно, ще одним словом 2021 року як в Україні, так і у світі, став “covid-сертифікат”. Карантині обмеження безумовно вплинули на життя людей та змінили його повсюди, й з’явився такий собі новий елемент суспільного договору, хоча й не без заперечень зі сторони певної частини суспільства.

Без сертифіката наразі майже нікуди — ні до іншої країни, ні до ресторану, ні до спортзалу. Так, це наша нова, неочікувана реальність — але водночас переважна більшість людей ставиться до цього усвідомлено. І сподівається, що цього року це допоможе повністю позбутись пандемії та пов’язаних з нею вимушених карантинних обмежень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram