Новини
31 Жовтня 2022
400

Слова подяки захищають серцево-судинну систему

До такого висновку дійшли вчені Каліфорнійського університету

Дослідження Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показало, що подяка членам команди захищає серцево-судинну систему від стресу. І тут організм реагує на завдання як на виклик, а не загрозу, повідомляє Psyc Net.

В основі біопсихосоціальної моделі лежить припущення, що якщо співробітник оцінює рівень поставленого завдання вище своїх здібностей, то його організм реагує на неї як на загрозу. Внаслідок цього активність серцево-судинної системи зростає. Якщо людина розуміє, що вона успішно виконує завдання, то організм реагує на неї як на виклик.

В межах дослідження докторант Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Ю Мен Гу та її колеги розробили експеримент, у якому взяли участь 190 добровольців. Їх розділили на команди по дві особи.

Пари розподілили на дві групи: втручання та контрольну. У командах першої групи один із учасників висловлював подяку другому за якусь ласку чи допомогу в минулому. Потім вони разом розробляли продукт, маркетинговий план і презентацію та представляли їх оцінювачам.

Фізіологічні зміни серцево-судинної активності фіксувалися до та під час окремих етапів експерименту.

Вчені виявили, що коли член команди висловлював подяку іншому перед початком спільної роботи, серцево-судинні системи обох реагували на завдання як на виклик. Результати показали, що подяка підвищувала ефективність роботи серця як відразу, після і під час виконання завдання, а й пізніше.

На думку авторів, це доводить, що подяка викликає позитивні зміни в біологічних реакціях. Вчені зазначають, що отримані дані не можна вважати строго репрезентативними для робочих відносин.

Нагадаємо, попит на послуги фрилансерів зростає проти довоєнного 2021 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram