Думки
16 Листопада 2020
2 663

Скотт Мауц: Підприємництво — острівець свободи й достатку

Коуч, підприємець, автор книг Find The Fire і Make It Matte — про 11 плюсів, які йому дало підприємництво

Коли я тільки-тільки звільнився з великої корпорації та вирішив попрацювати на себе (ораторське мистецтво/письменство/викладання), то, звичайно ж, смакував насолоду свободою. Але тоді я ще не розумів, яким буде цей досвід — успішним або провальним.

Чим ми далі від піщаної бурі — тим ясніше видно шлях. Сьогодні, через два роки посткорпоративного життя, я вирішив поділитися своїми спостереженнями та досвідом. На щастя, мій вибір виявився вірним: підприємництво — справжній оазис, острівець свободи й достатку. І ось чому.

1. Немає ніякої ієрархії, є тільки мої переконання

Раніше я часто розмірковував про свої кар’єрні перспективи: як високо мені вдасться піднятися в організаційній структурі корпорації. Вічно порівнював себе з колегами на інших позиціях. Тепер же я порівнюю себе тільки з собою вчорашнім і намагаюся зрозуміти — чи вдалося мені стати кращою версією самого себе? Відповідаю я тій картинці, яку сам собі намалював? Мої цінності та принципи — і є моя “рада директорів”.

2. Тільки осмислена робота по-справжньому важлива

Коли я щось створюю, пишу, проводжу лекції та намагаюся впливати на людей — відчуваю себе живим і відчуваю власну значущість. Корпоративна вертикаль управління пішла з мого життя. Тепер є тільки ланцюжок завдань, який веде до єдиної мети — стати щасливим. А щастя — це знати, для чого ти працюєш.

3. Ми створені для гнучкого графіка, а не 8-годинного робочого дня

Коли кидаєш офісну роботу, відразу ж настає ейфорія від можливості працювати, коли тобі зручно. У мене це почуття не пропадає дотепер. Складно пояснити, як сильно гнучкий графік змінює твоє життя, — в це потрібно зануритися самому. Завдяки свободі вибору ти берешся до кожного завдання з ентузіазмом, і це дає тобі сил не луснути під час роботи. Індустріальна революція не звільнила нас від кайданів — це обман. У кайданів тепер просто інша назва — “8-годинний робочий день”.

Гнучкий графік дозволяє мені в проміжках між роботою займатися сімейними справами. Іноді можу забрати дочку зі школи або, наприклад, приготувати вечерю. Такі затишні моменти прекрасно доповнюють і розбавляють робочу метушню.

4. Я більше не ставлю собі запитання, на що пішов мій день

Жоден мій день більше не проходить безслідно. Я став у два рази продуктивніше, і це дозволяє мені в прямому сенсі слова вигравати час для життя — в пріоритеті тепер спорт, зниження рівня стресу і здорове харчування.

5. Успіх — це важливо. Але свідомість — важливіше

Єдине, не змінилось в моєму житті з того дня, як я назавжди покинув офісну роботу, — бажання бути успішним. Думайте що хочете, але я, виявляється, дійсно здатний жити у світі бізнесу, де для тих, хто метушиться і готовий відхопити свій шматок, відкривається купа можливостей.

Але є й відмінність від корпоративної роботи. Одного успіху мені тепер недостатньо. Замість того щоб прагнути до високих кабінетів, я намагаюся наповнювати життя сенсом. Залишити слід, який буде мати для мене більше значення, ніж я сам, — ось для чого я працюю.

6. Мій рівень тепер залежить тільки від нових можливостей, які я роздивлюся

Я більше не залежу від просування по службі та не конкурую з колегами за нову посаду. Єдине, що може мене якось обмежувати, — рамки мого власного мислення, але їх у мене більше немає. Думка начальства про мене вже ніяк не впливає на моє життя. Я назавжди замінив звичку вписуватися в чужі стандарти новим принципом — намагатися відповідати власним цінностям.

7. Не потрібно шукати час для навчання і розвитку. Це можна робити постійно

За якихось два роки я отримав величезний обсяг знань про ораторську майстерність, написання текстів і створення платформ. Не секрет, що необхідність — матір мотивації. Я став по-новому ставитися завдань і згадав, що слова “вільний” і “самостійний” починаються з однієї та тієї ж букви.

8. Розклад зустрічей тепер залежить від мене, а не я — від нього

Раз у тиждень я проводжу пару важливих бізнес-зустрічей. А ви зможете згадати, що саме обговорювалося на вашій останній робочій нараді? Тільки коли знаходиш особисту свободу, розумієш, наскільки згубні для людей всі ці планерки та засідання.

9. У мене тепер менше знайомих, але відносини з ними міцніше. Хіба не до цього всі ми прагнемо?

Звичайно, я сумую за колегами (по більшості з них). Хтось зник з мого життя. Хтось виходить на зв’язок. Але ніхто не забутий, я ціную всіх своїх колишніх товаришів по службі. Лише деякі залишилися зі мною — і мене це влаштовує.

10. Виручку на рік не можна передбачити. І це захоплююче

Задовольнятися тим, що ти здатний забезпечити власне існування, — занадто примітивно. Це було нормально хіба що для первісних людей. Підприємець — це і мисливець, і збирач, і багато хто ще. Його життя відрізняється різноманіттям — і це набагато краще монотонної робочої рутини. Не намагаюся рознести в пух і прах всі види офісної роботи — кажу тільки про те, що пережив сам. Мій вибір — вільний заробіток, а не підневільна праця.

11. Все моє минуле життя було лише підготовкою

Нітрохи не шкодую про час, проведений в офісі. Саме там я навчився всьому, що вмію. Але часом я не розумів, на що витрачаю дорогоцінні години свого життя.

Зате розумію тепер. Все, що було до, — лише підготовка до мого нинішнього життя. Всі дороги вели мене сюди. Просто наш внутрішній GPS-навігатор іноді пригальмовує.

Два роки я працюю на себе, і все у мене складається добре. Якщо збираєтеся пройти тим же шляхом, сподіваюся, цей список допоможе вам побудувати маршрут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram