Новини
6 Жовтня 2022
480

Скільки Україна отримала фінансової допомоги на 1 жовтня

Від початку війни іноземна допомога покрила 56% потреби у додатковому фінансуванні бюджету


Станом на 1 жовтня, від початку війни Україна отримала $19,4 млрд грантів та кредитів від іноземних партнерів, з них у вересні — $2 млрд.

Надходження іноземної допомоги у вересні скоротилися більш ніж удвічі, проти $4,7 млрд у серпні. Але навіть такий обсяг допомоги дозволяє значно полегшити тягар дефіциту бюджету, який у серпні перевищив $4 млрд.

Всупереч певній нестабільності іноземних надходжень, вони є вкрай важливим джерелом фінансування наших бюджетних витрат.

Від початку війни іноземна допомога покрила 56% потреби у додатковому фінансуванні бюджету (дефіцит та погашення боргів) — обсягу, що не вдалося зібрати у вигляді податків та мит.

Загалом, іноземна допомога орієнтовно покрила 36% витрат бюджету від початку повномасштабної війни, а податки та мита трохи більше — 38%; решту профінансували друком гривні НБУ (18%) та військовими облігаціями (8%).

У вересні Україна отримала $2 млрд від іноземних партнерів. Усі кошти були грантовими: $1,5 млрдта 500 млн євро від Європейського Союзу.

€500 млн, що надійшли від ЄС, були узгоджені 5 вересня та перераховані вже 28 вересня. Також у вересні Україна отримала €500 від Європейського Інвестиційного Банку, але ці кошти пішли до Укрзалізниці та Укравтодору — на відновлення залізничних шляхів та автодоріг.

В останні дні вересня у США остаточно узгодили новий пакет допомоги Україні — 30 вересня такий закон підписав президент Байден. Зокрема, США збільшать свою підтримку бюджету України на $4,5 млрд у цьому році — по 1,5 млрд у жовтні, листопаді та грудні. Варто зазначити, що це — грантова підтримка, яку Україні не потрібно буде повертати.

Також у вересні продовжувалися перемовини з МВФ, за результатами яких Україна може отримати ще $1,3 млрд кредитного фінансування.

Україна має отримати ще понад $20 млрд іноземного фінансування — таку суму кредитів, кредитних гарантій та грантів пообіцяли партнери. Однак не можна казати, що зрештою всі кошти з обіцяних будуть дійсно перераховані, і не обов’язково цього року.

Раніше міністр фінансів Марченко повідомляв, що Україна розраховує отримати $17 млрд до кінця 2022.

Нагадаємо, Україна приєднується до Банку розвитку Ради Європи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram