Новини
3 Травня 2023
418

Скільки коштуватиме повернення виплат військовим

Мінфін підрахував, на скільки для цього потрібно підвищити податки

Фото: Сергій Марченко/twitter.com/minfin_ukraine

Повернення виплат військовим у 30 тис. грн можливе лише шляхом збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі, розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі Forbes Business Breakfast, пише Економічна правда.

Міністр заявив, що вважає, що питання повернення виплат 30 тис. грн не є підтримкою армії та взагалі не про це. Тому що систему мотивації виплати військовим має визначати військове керівництво.

“Це має визначати Генштаб та Міноборони. І вони визначились. У них є відповідні накази, де чомусь ніхто не каже, що у нас, крім 30 та 100 тис., є ще 50 тис. І таку виплату отримають досить велика кількість військовослужбовців. У нас є інші системи мотивації, які всередині військового блоку”, — додав Марченко.

Він наголосив, що з такою системою в Міністерстві фінансів погоджуються.

“…А коли йде популізм, масштабів, які важко стримати. Ну, я не буду підбирати слова, кажучи, що можливо ми подумаємо і порахуємо. Неможливо це порахувати і неможливо це профінансувати.

Це можливо зробити лише в ніші зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково 170 млрд грн, передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4% та військовий збір в 3 рази і це можна профінансувати. Інші варіанти, як це можна профінансувати не існує”, — сказав Марченко.

Він пояснив, що забирати на ці потреби кошти в інших категорій, наприклад з зарплат держслужбовців неможливо, оскільки “це не перетічні сосуди”.
Зарплати держслужбовців фінансуються коштом міжнародної допомоги.

“А от армію, я ще раз підкреслю, ми маємо фінансувати коштом податків власного бізнесу. Тому збільшуючи видатки на армію треба розуміти наслідки таких кроків. Ніхто про це чомусь не думає, коли голосує. Тому моя реакція була категорична і я її не зміню”, — резюмував глава Мінфіну.

Раніше Investory News писали, що на довгострокове економічне зростання України негативно вплине скорочення податків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram