Новини
21 Вересня 2021
683

Ситуація навколо китайського забудовника Evergrande штовхає вниз світові ринки

Через кризу на фондовому ринку ціна біткоїна знизилася на 10%

У четвер Evergrande чекають процентні виплати за двома випусками облігацій, що стане ключовим тестом для фінансового становища компанії. Минулого тижня Evergrande повідомила про серйозні проблеми з ліквідністю і залученні консультантів для реструктуризації боргу. Забудовник затримує виплати банківських кредитів, а також платежі постачальникам та інвесторам, а у вихідні стало відомо, що він почав погашати борги перед власниками інвестпродуктів нерухомістю, пише Bloomberg.

Трейдери бачать високу ймовірність дефолту Evergrande, і окремі облігації компанії вже торгуються нижче 30% від свого номіналу. Сумніви інвесторів у тому, що Evergrande зможе платити за боргами, штовхають вниз не тільки азійський ринок акцій, але також і європейський, і котирування ф’ючерсів на фондові індекси США.

Акції Evergrande подешевшали більш ніж на 10% за підсумками торгів у Гонконгу в понеділок. Гонконзький індекс Hang Seng знизився на 3,3%, зведений індекс найбільших підприємств Європи Stoxx Europe 600 втрачає 2%, ф’ючерс на індекс Dow Jones — 1,8%, на індекс S&P 500 — 1,6%. Також на фоні загального відходу інвесторів від ризиків через ситуацію з Evergrande дешевшають біткоїн та інші криптовалюти.

Evergrande має найбільший борг серед забудовників у всьому світі — UBS оцінює загальний обсяг заборгованості Evergrande у $313 млрд, що становить близько 6,5% всього боргу китайських компаній ринку нерухомості. В цілому до кінця поточного року компанія має виплатити відсотки на суму $669 млн за облігаціями, свідчать дані агенції.

Влада Китаю не поспішає втручатися в ситуацію навколо Evergrande. Державна газета Global Times написала, що компанії не варто чекати допомоги від держави, виходячи з того, що вона є занадто великою, щоб можна було допустити її крах.

Аналітики UBS вважають, що дефолт Evergrande неминучий. Ступінь наслідків цієї події для інших ринків залежить від того, буде Evergrande реструктуризована або повністю ліквідована, зазначає команда експертів UBS на чолі з Камілом Аміном. На їхню думку, найбільш вірогідною все ж є реструктуризація забудовника.

Експерти розходяться в думках про те, чи є ситуація з Evergrande чисто китайською або глобальною проблемою.

“Я не бачу ризику глобального поширення проблем Evergrande. Зрештою, наскільки ми знаємо, кредиторами компанії є китайські банки, контрольовані владою КНР, а державний баланс може легко впоратися з боргами Evergrande”, — зазначає автор Sevens Report Том Ессей.

Аналітик Джеффрі Хеллі з Oanda вважає, що крах китайського забудовника може вплинути навіть на центробанки, які готуються приступити до згортання антикризових стимулів, запроваджених на піку пандемії COVID-19.

“Крах Evergrande може навіть виявитися достатнім для того, щоб зупинити Федрезерв, з огляду на те, наскільки серйозні потрясіння він може викликати”, — говорить Хеллі.

Разом з тим експерт розраховує, що влада Китаю розробить програму порятунку Evergrande.

Тим часом ціна біткоїна обвалилася на 10% під час торгів 20 вересня, оскільки інвестори намагаються знизити ризики на фоні загального спаду на ринку акцій, пише CNBC. За даними Coin Metrics, 20 вересня вартість токена впала на 7,5%, до $44 тис.

Хоча токен вважається безпечним вкладенням, його вартість має тенденцію знижуватися разом з ціною всіх ризикованих активів. Ширший ринок криптовалют теж знаходиться в мінусі — Ethereum впав на 8,5%, до $3 070,83.

“Цей розпродаж є продовженням усталеної моделі, коли трейдери переводять у готівку ризиковані активи для виконання вимог про поповнення забезпечення (вимоги брокерів через ризик збитків) або відсиджуються осторонь, поки ринки не заспокояться, і вони знову не відчують себе більш комфортно на ризикованих позиціях, — коментує генеральний директор Valkyrie Investments Лія Волд. — Якби біткоїн коли-небудь міг зарекомендувати себе як безпечний притулок або цифрове золото… здається, зараз саме час “.

Світові фондові ринки падають, тому що інвестори побоюються наслідків кризи нерухомості в Китаї, викликаної великою заборгованістю забудовника Evergrande. Інвестори також насторожено чекають подальших рішень Федеральної резервної системи США, яка нещодавно заявила про згортання програми стимулювання економіки.

У той час ціна як самого популярного токена знижувалася, його більш надійний “суперник”, золото, подорожчав — ф’ючерси зросли на 0,8%. Раніше у вересні вартість біткоїна перевищила $50 тис.

Раніше Investory News писали, що співзасновник хедж-фонду Morand-Tice Capital Management Девід Тайс в інтерв’ю CNBC застеріг інвесторів всього світу від вкладень в акції та біткоїни. За словами Тайса, ці види активів зараз сильно переоцінені.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram