Бiзнес
6 Лютого 2019
4 925

Швидкі іспанці: стратегія успіху сервісу доставки Glovo

Завдяки чому стартап з Барселони захоплює ринок за ринком. Не оминув і український

Іспанський сервіс доставки Glovo відзначився в українському інформпросторі завдяки скандалу з доставкою до Верховної Ради пакунків з майже нецензурним маркуванням. Оперативна реакція партнера Glovo в Україні – міжнародної мережі ресторанів швидкого харчування McDonald’s – дозволила уникнути репутаційного скандалу та звести все до жартів та мемів у соціальних мережах.

У світі Glovo більш відомий як один з найвідоміших іспанських стартапів, що досяг успіху на доволі зрозумілій, майже традиційній бізнес-ідеї, яку трохи проапгрейдили за допомогою технологій. Investory News зібрали коротку історію компанії.

Досвід та амбіції

Для Glovo все почалося у 2015 р., коли Сача Міхауд та Оскар Піерре запустили стартап у Барселоні. На той момент обидва засновники вже були досвідченими бізнесменами. Наприклад, Сача Міхауд до цього заснував кілька успішних діджитал-компаній, у тому числі відомі на світовому ринку Latinred та Inlander Communications. А Оскар Піерре на той момент мав досвід запуску стартапів FUO Concept та Zikkomo. Згодом до команди приєдналися не менш досвідчені засновники онлайн-барахолки Wallapop та інших проектів Жерар Оліве та Мігель Віченте.

Молода компанія виходила на ринок з простою та зрозумілою концепцією: доставимо вам будь-що будь-звідки за 60 хвилин. “Ми хочемо зробити будь-який магазин, ресторан чи продукт у вашому місті доступним негайно, за низькою ціною, 24 години на добу, сім днів на тиждень”, – стверджував у одному з перших інтерв’ю Сача Міхауд.

Для цього Glovo перетворили свій додаток для смартфону на своєрідний маркетплейс, де зібрані партнерські ресторани та торгові точки, з яких можна замовити їжу, продукти та товари з супермаркетів, ліки, одяг та багато інших речей. І саме доставка з кафе та ресторанів майже одразу стала найпопулярнішою опцією та залишається такою і до сьогодні. Можливості Glovo обмежуються лише законом та габаритами пакунку, адже кур’єри користуються лише велосипедами, мотоциклами, скутерами, легковими автомобілями або ж громадським транспортом. Якщо не брати до уваги технічну частину, бізнес-модель стартапу теж дуже проста. Покупець робить замовлення через додаток, кур’єр-гловер забирає його та швидко доставляє за адресою. Виконувати обіцянку про 60 хвилин вдається завдяки декільком факторам.


•••

Середній час доставки замовлення через Glovo в містах, де компанія вже представлена певний час, складає 35-45 хвилин

•••


По-перше, сервіс створює широку мережу партнерських закладів та торгових точок, що дозволяє оптимізувати процеси. По-друге, у Glovo набирають велику кількість кур’єрів, що теж сприяє пришвидшенню роботи. І, звичайно, IT-система сервісу постійно вдосконалюється, підлаштовується під локальні особливості кожного міста чи країни, щоб максимально вдосконалити логістику. За рахунок цього, як підкреслюють у компанії, у регіонах, де вона працює півроку і більше, середній час доставки замовлення складає 35-45 хвилин.

Коли стартап тільки запустився, доставка одного замовлення коштувала €5,5, при цьому гловер отримував 70-80% від цієї суми, а решту – компанія. З часом цифри стали відрізнятися від міста до міста та від країни до країни. Наприклад, зараз на найбільшому для Glovo іспанському ринку вартість доставки варіюється від €1,9 до €3, в Україні – від 20 до 60 грн. Проте основний принцип залишився незмінним: ресторани та магазини отримують виторг, покупці – товар, кур’єри – заробіток, а Glovo – свій відсоток за посередництво та сервіс.

Варто відзначити, що приблизно в один час з Glovo на іспанському ринку почали працювати дуже схожі стартапи, наприклад, iKiora, Comprea та Veinticuatrosiete. Більш того, на світовому рівні теж були свої лідери, такі як американський сервіс доставки Postmates та британський Jinn. Втім, не виключено, що успіху Glovo значною мірою сприяли глобальні амбіції. Як зазначав Сача Міхауд, засновники завжди розглядали свій проект як глобальну компанію. Зокрема, незважаючи на те, що сервіс починав роботу у Іспанії, англійська мова стала для додатку основною з перших днів роботи.

Як би там не було, стартап швидко помітили інвестори. За даними Crunchbase, всього Glovo підняв €152,1 млн інвестицій за шість раундів. Першими, хто повірив у компанію, були троє бізнес-ангелів, які в березні 2015 р. вклали у неї €140 тис. Того ж року команда отримала ще €2 млн венчурних інвестицій, а вже у березні 2016 р. Glovo поглинув свого потенційного конкурента – молодий міланський сервіс доставки Foodinho.

У вересні 2017 р. у рамках раунду В стартап отримав ще €30 млн від групи інвесторів, серед яких були японський e-commerce-гігант Rakuten та венчурний фонд Cathay Innovation. Останній та поки що рекордний для Glovo раунд інвестування завершився у липні минулого року отриманням ще €115 млн від Rakuten, Cathay Innovation, європейського ресторанного оператора AmRest та кількох інших інвесторів. Після цього ринкова вартість стартапу за оцінками іспанських ЗМІ виросла до €300 млн.

Першим партнером Glovo в Україні стала одна з найбільших міжнародних мереж харчування McDonald’s

До України вслід за Uber і Taxify

Масштабування Glovo почалося з рідної Іспанії, перекинулося на сусідні південноєвропейські країни, далі на Латинську Америку, Європу, Близький Схід, Африку. Сьогодні стартап присутній більш ніж у 20 країнах світу. При цьому компанія освоює і розвинені ринки ЄС, і екзотичні напрямки на кшталт Домініканської Республіки чи Марокко. Але, незалежно від регіону, захоплення нових ринків відбувається за однією схемою “концентричних кіл”. Тобто, спочатку Glovo освоює одне місто, налагоджує там усі процеси, а потім розширює свій вплив, запускаючи сервіс на нових територіях.

Офіційний запуск Glovo в Україні відбувся у жовтні 2018 р. За традицією, компанія розпочала з центральних районів Києва. Як відзначав у інтерв’ю українським ЗМІ директор з регіонального розвитку Glovo Устав Арагваль, до виходу на український ринок стартап підштовхнув активний розвиток служб таксі Uber, Taxify, Uklon, фактична відсутність прямих конкурентів та велика аудиторія потенційних клієнтів. Компанія націлена на молодих жителів великих міст, що працюють у офісах, а також на бізнеси, що не мають власних служб доставки.

Наприкінці грудня 2018-го Glovo оголосили про кооперацію з міжнародною мережею ресторанів швидкого харчування McDonald’s. Власне, обидві компанії мають досвід подібного співробітництва у інших країнах, тому такий крок був виправданий.

За місяць до списку партнерів Glovo приєдналася українська мережа Salateira – для початку коопераційну доставку запустили для Оболонського, Подільського та Шевченківського районів. Крім того, іспанська компанія має партнерство з багатьма іншими столичними кафе та ресторанами, національними мережами супермаркетів, аптеками тощо.

Однією зі своїх головних конкурентних переваг в Україні Glovo вважають універсальність, можливість замовити майже будь-що через єдиний сервіс і гарантовано отримати швидку доставку. Як відзначав менеджер з запуску нових ринків Glovo Рамі Ель-Рефаю, відразу після старту роботи у Києві іспанський стартап не мав прямих конкурентів в Україні.

Втім, схоже, що скоро ситуація може дещо змінитися. Наприкінці січня почалася активність сервісу доставки від Uber – Uber Eats. Чутки про його запуск в Україні ходили ще з лютого 2018 р., але старт кілька разів відкладали.

Вже на початку 2019 р. підрозділ Uber нарешті отримав керівника, а за кілька тижнів оголосив і про набір кур’єрів на мотоциклах, велосипедах та авто. А 6 лютого сервіс офіційно оголосив про початок роботи у Києві. На початку до Uber Eats вже підключено близко 200 партнерських ресторанів, замовлення виконуються з 10:00 до 22:00 у центральних районах міста.

Тож, принаймні у ресторанному сервісі швидким іспанцям буде з ким потягатися.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram