Новини
21 Березня 2021
720

Швейцарські вчені добули електрику з дерева

Для цього вони змінили хімічний склад матеріалу

Дослідники зі Швейцарської вищої технічної школи створили хімічно модифіковану деревину й зробили її більш стиснутою, перетворивши у мінігенератор. Під час стиснення матеріал генерує електричну напругу. Така деревина може бути як біосенсором, так і будівельним матеріалом, який генерує енергію, повідомляє Hightech.

Інго Бургерт разом з командою показали, що деревина — це набагато більше, ніж просто будівельний матеріал. У своїх експериментах вони поліпшили її властивості, щоб використовувати у нових сферах застосування. “Наприклад, вже розроблено міцну, водовідштовхувальну деревину з властивістю намагнічуватися”, — йдеться у повідомленні.

Тепер, разом з дослідницькою групою Empa, команда використовувала один хімічний та біологічний процес для отримання електричної напруги з дерев’яної губки. При цьому вони посилюють п’єзоелектричний ефект деревини.

Дослідники пояснили, що за еластичної деформації п’єзоелектричного матеріалу він генерує електричну напругу. Технологія вимірювання реєструє це явище за допомогою датчиків, які за механічної напруги генерують сигнал заряду.

“Однак багато матеріалів, які часто використовуються для цих датчиків, непридатні для біомедичних застосувань. Наприклад, цирконат-титанат свинцю (PZT) не може бути використаний на шкірі через токсичний свинець”, — пояснили розробники.

Дерево також має природний п’єзоелектричний ефект, однак генерує тільки занадто низьку електричну напругу. Учені змогли збільшити її, змінивши хімічний склад деревини.

Раніше Investory News писали, що Європа та деякі країни світу починають активно готуватися до буму “зеленого водню”. Детальніше — в матеріалі “Нульовий вихлоп: Чи стане водень потенційною альтернативою газу та нафти”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram