Новини
13 Квітня 2023
326

Швейцарія мляво блокує активи рф

Такі звинувачення висувають країни-союзники

В уряді Швейцарії не погоджуються з критикою європейських країн щодо того, що Берн недостатньо активно заморожує російські активи, заявила директорка урядового департаменту Державного секретаріату з економічних питань Гелен Будлігер-Артієда в інтерв’ю Neue Zurcher Zeitung, пише Finance.ua.

За її словами, Берн заморозив 7,5 млрд швейцарських франків ($8,3 млрд) активів з моменту введення санкцій проти росії після її вторгнення в Україну минулого року.

Вона додала, що це еквівалент приблизно “доброї третини” $23,4 млрд, заморожених у всьому Європейському союзі.

Швейцарія не є членом ЄС, але підтримала санкції союзу щодо росії. Будлігер-Артієда висловила здивування тим, що Швейцарію можна звинуватити у “недбалому” виконанні своїх зобов’язань.

Минулого тижня країни G7 звернулися до Швейцарії з проханням більш активно заморожувати активи російських олігархів. Конфіденційний лист, відправлений уряду Швейцарії, був підписаний усіма послами країн G7 у Берні.

“Коли ми зустрічаємося на технічному рівні з ЄС, Великою Британією та Сполученими Штатами, ми ніколи не чуємо такої критики. Очевидно, що є непорозуміння”, — сказала Будлігер-Артієда.

Вона наголосила, що цифра від 50 до 100 млрд франків спочатку була поширена як можлива оцінка російських коштів під управлінням, але це не оцінка Швейцарії.

“Але не всі росіяни підпадають під санкції, а лише незначна меншість”, — заявила вона.

На запитання, чи можуть заморожені активи бути конфісковані для фінансування можливого відновлення України, Будлігер-Артієда відповіла, що якщо це відбудеться, “права власності будуть порушені”.

“Конфіскація приватних активів у Швейцарії не дозволяється, якщо вони мають законне походження і не мають доведеного кримінального минулого”, — сказала вона.

Раніше Investory News писали, що Матеуш Моравецький закликав не дати кремлю розсварити Україну та Польщу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram