Країна
3 Грудня 2021
2 637

Швейцарія: Держава-сейф

Країна найщасливіших людей та найнадійніших банків

Швейцарія — європейська країна, яка межує з Італією, Францією, Німеччиною, Австрією та Ліхтенштейном. Це федеральна республіка, що складається з 26 кантонів. Кожен кантон має власну конституцію та законодавство.

Протяжність Швейцарії становить 350 км зі сходу на захід і 220 км із півночі на південь. Площа — 41 291 км².

Тут розташовані три основні топографічні зони: альпійські гори (60%), центральне плато (30%), Юрські гори (10%); 208 гір-трьохтисячників та понад 1500 озер. Найбільше з них — Женевське. Найвища гора — пік Дюфор у кантоні Валі — досягає висоти 4 634 м. Країна пронизана безліччю тунелів.

Прапор Швейцарії — квадратний. На червоному фоні зображено білий хрест.

У країні немає офіційної столиці, оскільки кожен кантон має свою, проте місто Берн вважають головним.

Президент Швейцарії — не вважається головою держави, він обирається на один рік як головуючий член Федеральної ради. Федеральна рада є колективним керівником держави. Уряд складається із семи осіб.

Ця країна одна з найбільш нейтральних у світі. Вона є одним із засновників Європейської асоціації вільної торгівлі, але не входить до Європейського союзу, Європейської економічної зони, Єврозони чи НАТО, проте бере участь у Шенгенській зоні та Європейському єдиному ринку через двосторонні договори. Друге за величиною відділення ООН знаходиться у Швейцарії.

Це традиційно християнська країна.

Населення Швейцарії становить 8,6 млн жителів, 25% — іноземці.

Жителі країни живуть довше за всі інші нації світу окрім японців. Середня тривалість життя жінок становить 86 років, чоловіків — 82 роки.

Швейцарці регулярно посідають топові позиції у рейтингу найщасливіших народів світу.

У цій невеликій країні 4 офіційні мови: німецька, французька, англійська та найрідкісніша з них — романська, на якій говорять близько 39 тис. людей.

До 2003 року ця країна мала найбільшу армію в Європі. Військова служба є обов’язковою. Термін служби у швейцарській армії 260 днів, але розтягується цей процес на 10 років: швейцарці служать щорічно, вирушають на тижневі військові збори. Швейцарські гвардійці охороняють навіть Папу Римського та Ватикан. Там служать 110 гвардійців, обов’язково корінних швейцарців та католиків.

Фото: AP/Alessandra Tarantino

В останнє країна воювала понад 200 років тому у війні проти Наполеона. Наразі це мирна держава. Цьому сприяє і її географічне положення, адже вона затиснута між двох масивів гір.

У разі нападу на Швейцарію всі головні дороги, мости та залізничні колії, що ведуть до країни, щонайменше 3 тис. об’єктів, можуть бути зруйновані дистанційно.

Держава може похвалитися одним з найнижчих рівнів злочинності серед європейських країн, незважаючи на ліберальні закони про носіння зброї, вона тут офіційно дозволена. При цьому в’язниці, що більше нагадують 3-зіркові готелі, не порожні. Головним чином там відбувають покарання іноземці.

Серед усіх сухопутних країн, що не мають виходу до моря, Швейцарія має найбільший торговий морський флот.

Кількість працюючих осіб — 5 млн або 60% населення країни. У промисловості працює 21,2%, в сільському господарстві — 3,1%, у сфері послуг — 75,7% зайнятого населення.

Рівень безробіття — 2,5 %.

Держава посідає друге місце у світі із зарплатні: середня річна заробітна плата — $62 283, понад $5000 на місяць.

Національна грошова одиниця — швейцарський франк. Зображення на купюрах розташовані вертикально. У 2018 році 10 швейцарських франків були визнані найкрасивішою купюрою світу.

ВВП країни — $703,8 млрд. ВВП на душу населення — $81 600.

Рівень інфляції — 0,4 %.

Рейтинг Fitch aaa. Рейтинг Moody’s aAA. Рейтинг S&P AAA.

Швейцарія є однією з найбільш розвинених країн світу, незважаючи на відсутність на її території сировинних ресурсів та корисних копалин.

Політика нейтралітету робить Швейцарію дуже привабливою для інвесторів. Країна зорієнтована на надання послуг у банківській та страховій сферах. Ставки в банках нульові, а якщо вклад перевищує €1 млн, то навіть від’ємні. Також прибутковими галузями є виробництво годинникових механізмів, легка та фармацевтична промисловість, сільське господарство, туризм.

Політична, економічна та фінансова стабільність, високий рівень життя приваблюють до Швейцарії робочу силу, іноземний капітал, а також велику кількість міжнародних організацій, які розташовують тут свої штаб-квартири.

Зовнішньоторговельний обіг становить $591,70 млрд. Обсяг експорту — $313,90 млрд, обсяг імпорту — $277,80 млрд.

Основні торгові партнери: Німеччина ($105,5 млрд), США ($62,9 млрд), Велика Британія ($44,9 млрд), Франція ($38,6 млрд), Італія ($38,5 млрд), Китай ($36,7 млрд), Індія ($20,2 млрд).

Швейцарія залишається державою із надзвичайно міцною економікою та стабільним внутрішнім ринком.

Цікаві факти:

• Швейцарія — батьківщина Червоного Хреста, однієї з найстаріших та найвідоміших гуманітарних організацій у світі.

• Близько 60% електроенергії, що використовується Швейцарією, виробляється на 556 гідроелектростанціях.

• У цій країні є легальний спосіб “відкосити” від армії: віддати державі 3% від усіх грошей, зароблених до тридцяти років. Але бажаючих уникнути служби не так уже й багато. Офісні працівники з нетерпінням чекають тижневих зборів, які можна активно провести на свіжому повітрі в чоловічій компанії. Щобільше, зарплатня в цей час виплачується у звичайному режимі.

• В країні дозволено евтаназію, що породило тут суїцидальний туризм.

• Швейцарський Готардський автомобільний тунель у Лепонтинських Альпах є найдовшим у світі — 16,9 км.

• Найвищий залізничний вокзал Європи розташувався у Швейцарських Альпах. А точніше — на перевалі Юнгфрауйох, на висоті 3454 м.

• У Швейцарії знаходиться найвищий пункт банджо-джампінгу: гребля Верзаска. Джеймс Бонд стрибає з неї у фільмі “Золоте Око”.

• Фонтан Жедо — один з найвищих у світі, розташований у Женеві та є символом міста.

• Метро є лише в одному місті — Лозанні. Воно наземне і керується автопілотом.

• Щоб зрубати дерево, швейцарець має отримати державний дозвіл. Навіть якщо виростив дерево на своїй землі. А ялинки можна викидати лише один день на рік: у цій країні дуже уважно ​​ставляться до переробки сміття.

• Один із найвпливовіших філософів XVIII ст. Жан-Жак Руссо був громадянином Женеви.

• Достоєвський написав тут роман “Ідіот”, Толстой — розповідь “Люцерн”, Чайковський — оперу “Євгеній Онєгін”, Ленін готував революцію.

• Альберт Ейнштейн вивів тут формулу Е= mc² — формула виражає еквівалентність енергії та маси.

• В Швейцарії вигадали мюслі та молочний шоколад.

• У країні виготовляють 450 видів сиру, а вода з крану безпечна для вживання.

• У 1963 році в країні схвалили закон про те, що кожен громадяни має бути забезпечений бомбосховищем на випадок ядерної війни. Наразі бомбосховищами забезпечено 115% населення. Найбільше бомбосховище у світі — Занінгбергський тунель, розраховане на 20 тис. осіб.

• В країні дуже суворі закони тиші. У вихідні, наприклад, заборонено косити траву та мити автівки. В деяких місцях заборонена вулична музика. Навіть за спущену воду в туалеті після 22:00 сусіди можуть викликати поліцію.

• В країні утримувати домашніх тварин можна тільки в парі, щоб вони не почувалися ізольованими. Для утримання собак потрібно пройти спеціальний курс. А на вилов риби потрібно пройти місячні курси та отримати дозвільний документ.

Джерело: vokrugsveta, swissinfo, orangesmile, switzerland.mfa.gov, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram