Новини
19 Вересня 2021
1 074

Штучний інтелект виявив секрет успіху Вінсента Ван Гога

Він пов’язаний з так званою “гарячою смугою”

Вчені з Північно-Західного університету США за допомогою системи штучного інтелекту проаналізували близько 800 тис. робіт, створених 2128 художниками різних епох у всьому світі. Серед них були й твори Вінсента Ван Гога. Ця робота допомогла вивести універсальну формулу успіху, яка, на думку вчених, може бути застосована у всіх сферах творчості.

Ще у 2018 році автори нинішнього дослідження ввели поняття “гаряча смуга”: під ним розуміється найбільш продуктивний період творчості художника. Тепер вони встановили, що такі “смуги” не виникають самі по собі — їм передує певна послідовність подій.

Ван Гог пережив художній прорив у 1888-1890 роках, коли він написав свої найвідоміші роботи, зокрема “Зоряну ніч”, “Соняшники” і “Спальня в Арлі”. Однак до цього його роботи були більш реалістичними. Він також мав тенденцію використовувати похмурі земні тони, а не яскраві кольори з плавними переходами, якими він найбільш відомий сьогодні.

“В його творчості було повно натюрмортів, олівцевих малюнків і портретів, які сильно відрізнялися за характером від робіт, які він створив під час своєї гарячої смуги”, — розповів провідний автор дослідження Дашунь Ван.

Такі ж закономірності були виявлені й в інших художників, наприклад, Джексона Поллока, перші роботи якого відрізнялися від тих, що згодом принесли йому світову популярність. Дослідники зазначають, що “гарячі смуги” є прямим результатом багатьох років “вивчення” або “розвідки” різних стилів або тем. Відразу за цим слідують роки “експлуатації” (зосередження уваги на вузькій галузі творчості).

Команда виявила, що, коли за періодом “розвідки” не слідувала “експлуатація”, ймовірність “гарячої смуги” сильно знижувалася. Точно так само “експлуатація”, якій не передувала розвідка, не гарантувала настання плідного періоду. Але, коли за “розвідкою” слідувала “експлуатація”, ймовірність “гарячої смуги” значно збільшувалася.

Автори роботи зазначили, що в середньому тривалість “гарячої смуги” становить близько п’яти років. Після цього художники як правило повертаються до стабільного стану, яке не супроводжується значними проривами у творчості.

Нагадаємо, Кевін Келлі розповів про тренди в штучному інтелекті, які потрібно розуміти, щоб вміти стримувати й управляти його розробкою. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram