Новини
30 Березня 2020
1 028

Що пропонує бізнесу ухвалений Верховною Радою антикризовий закон

За це рішення проголосували 312 депутатів

Верховна Рада України (ВРУ) на позачерговому засіданні прийняла в цілому законопроект №3275 про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням COVID-19.

За це рішення проголосували 312 депутатів: 205 — від “Слуги Народу”, 26 — від “ОПЗЖ”, 24 — від “Європейської Солідарності”, 12 — від “Батьківщини”, 2 — від групи “За майбутнє”, 17 — від фракції “Голос”, 12 — від групи “Довіра”, 14 — позафракційних.

Документом пропонується до 30 червня продовжити мораторій на проведення неподаткових перевірок. До 31 травня буде діяти звільнення від штрафів та пені по ЄСВ, а також мораторій на перевірки по ньому. Крім того, до 31 травня пропонують продовжити строки подачі скарг по податках та ЄСВ.

Водночас орендарі, які не можуть користуватися нерухомістю або іншим майном через карантин, звільняються від сплати орендної плати.

Щодо податків та кредитів:

• збільшення лімітів для ФОПів: 1 група — 1 млн грн, 2 група — 5 млн грн, 3-я група — 7 млн грн;

• відтермінування введення РРО для малого бізнесу;

• з пожертвуваних ліків, медичних засобів і продуктів харчування не береться податок на доходи фізичних осіб;

• якщо організація передала товар, пов’язаний із боротьбою з епідемією державним органам або медичним закладам, ці витрати не будуть обкладатися податком на прибуток. Так само — не будуть платити цей податок медичні заклади, якщо їм були передані товари, пов’язані із протиепідеміологічними заходами;

• заборонено підвищувати процентну ставку за кредитним договором протягом всього строку дії карантину;

• на період дії карантину звільняються від сплати ПДВ ввезення протиепідемічних товарів на митну територію України, а також постачання таких товарів на митній території України;

• ліки та інші протиепідемічні товари звільняються також від сплати ввізного мита;

• скасовується туристичний збір;

• мораторій на перевірки бізнесу продовжується до 30 червня 2020 р.;

• буде скасовано акциз на спирт, який виробляється в Україні — виключно для виробництва дезінфекційних засобів. У той же час буде посилено жорсткість державного контролю за виробництвом спирту;

• тимчасово дозволяється виробництво дезінфекційних засобів без їх державної реєстрації, а також виробництво без такої реєстрації дезінфекційних засобів — якщо вони не містять небезпечних для людини речовин;

Також пропонують тимчасово звільнити від штрафів та пені взяті до 2017 р. споживчі кредити, а також заборонити банкам підвищувати відсоткові ставки по всім кредитним договорам.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України в рамках підготовки проекту правок до держбюджету-2020 погіршив макропрогноз через епідемію коронавірусу, зокрема, інфляції — з 5,5% до 8,7%, середньорічного курсу гривні — з 27 грн/$1 до 29,5 грн/$1.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram